Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Fico s Kaliňákom nám ukazujú vztýčeného Gašpara
Zdielať na

Fico s Kaliňákom nám ukazujú vztýčeného Gašpara

Je pol roka od vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Tibor Gašpar, ktorý pre ňu padol hneď s dvoma svojimi ministrami, sa stáva poradcom Denisy Sakovej i českého ministra vnútra Jana Hamáčka. Robert Krajmer, ktorý nedokázal vysvetliť, čo hľadal na mieste činu a napokon ho vykopli z NAKA, tiež mieri na ministerstvo vnútra. Existuje cudzie slovo, ktoré by takéto rozhodnutia azda dokázalo uspokojivo vysvetliť: “gaslighting”.

Gaslighting je psychologický termín. Popisuje techniku, keď s vami niekto manipuluje tak, aby ste začali pochybovať o svojom vlastnom duševnom zdraví. Neexistuje, že Fico, Kaliňák, Pellegrini aj Saková sú kompletne zrelí na súdom nariadenú nútenú hospitalizáciu u Pinela. Lož ani arogancia nie sú prejavmi šialenstva a hlúposť nie je duševná porucha, takže minimálne traja z nich pôsobia po väčšinu času príčetne.

Príčetný človek si však sotva vyberie za poradcu človeka, ktorý stál krk minimálne jedného jeho predchodcu. Nechajme Kaliňáka bokom, ten sa stal jedným z najväčších problémov Smeru už pred vraždou novinára a jeho snúbenice. Už len také drobnosti ako policajná streľba na podpredsedu parlamentu ho mali spoľahlivo katapultovať z kresla, o nejakej dobe kešu pomlčiac.

Tlačovka, na ktorej ukončil svoju krátku a smutnú kariéru ministra vnútra aj Tomáš Drucker, bola jedným z najbizarnejších aktov v dejinách slovenskej politiky. Keďže policajný prezident Gašpar nebol ochotný odstúpiť, a on ho nechcel odvolať, radšej šiel sám. Kto vie, možno to bola iba zámienka. Nedá sa vylúčiť, že zdesene ušiel, keď pootvoril prvú skriňu na ministerstve a zasypali ho kostlivci. Ani to však nič nemení na fakte, že Gašpar bol odhodlaný prejsť aj cez politické mŕtvoly svojich ministrov. Prejavil obdivuhodnú húževnatosť, akou sa obvykle vyznačujú ťažné zvieratá.

Keby aj Gašparovi inak nebolo čo vytknúť, ako policajný prezident flagrantne klamal, aby kryl Krajmera, a to v prípade najcitlivejšej kauzy od únosu prezidentovho syna. Najprv tvrdil, že vtedajší šéf protikorupčného pri dome Jána Kuciaka nebol. Keď Gašpara upozornili, že tam Krajmera natočila TV JOJ, priznal jeho prítomnosť na mieste činu, no vraj nevstúpil do domu. Vstúpil, aj to bolo na zázname. Krajmer vyvoláva aj množstvo ďalších pochybností a podozrení, jeho manželka napríklad dodnes nevysvetlila pôvod svojho majetku.

Saková sa napriek všetkému rozhodla, že miesto Gašpara a Krajmera je u nej, na ministerstve vnútra. To sa už nedá vysvetliť ani princípom “náš človek”, ani bežnou aroganciou či každodennou hlúposťou ako v prípade vládneho špeciálu. Vyzerá to skôr na učebnicový gaslighting. Ministerka vnútra zrejme chce, aby sme prestali veriť vlastným zmyslom a zdravému rozumu.

A možno nám takto len Fico s Kaliňákom ukazujú vztýčeného Gašpara. Len aby sme vedeli, že vyhrali voľby a stále môžu všetko.

Súvisiace články