Oblačno
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Fico by si mal kúpiť veľký kufor a začať baliť
Zdielať na

Fico by si mal kúpiť veľký kufor a začať baliť

Zdroj: SITA

Pri volebných prieskumoch nemá zmysel sledovať absolútne čísla, len dlhodobé trendy. Stabilných dvadsať percent Smeru v aj v ostatnom prieskume Focusu znamená, že Robert Fico by si mal kúpiť veľký kufor a začať baliť. V januári volebného roka 2016 namerala jeho strane tá istá agentúra rovných 37 percentuálnych bodov, v poslednom predvolebnom prieskume bezmála 35. Asociálni demokrati poslanca Fica sú vybavení.

Mnohých môže sklamať, že ani kauza Trinh Xuan Thanha uneseného slovenským vládnym špeciálom a neustále zamotávanie sa Roberta Kaliňáka do vlastných lží nedokázali zraziť Smer pod dvadsaťpercentnú hranicu. Na počiatku každej frustrácie však stojí nejaké neprimerané očakávanie.

Áno, na to, aby dnes niekto s čistým svedomím hodil hlas Ficovi, nemôže byť schopný vnímať morálny rozmer politického a verejného života. Keby toho nebola schopná skutočne len pätina elektorátu, Slovensko by bolo rajom na zemi. No po desať percentuálnych bodov majú kotlebovci i kollárovci a Bugár sa tiež udržal tesne nad zvoliteľnou hranicou. To je bezmála polovica krajiny. Ak si k tomu prirátate aspoň polovicu z 12 percent pre Sulíka, viac ako polovica.

Ľudia totiž zväčša nevolia morálne ani racionálne. V lepšom prípade sa rozhodujú v súlade so svojimi sebeckými záujmami, v tom horšom použijú srdce. A srdce je, žiaľ, sval, na myslenie sa nehodí ani ako rektálny zvierač, ktorý je aspoň ovládateľný vôľou. Vyberú si svojho politického mesiáša a so slepou vierou za ním kráčajú, pokojne aj do priepasti.

Pokiaľ ide o Smer, podstatné je, že stratil viac ako tretinu voličov. Fico sa síce pokúsil použiť ťažké kalibre populistickej propagandy ako Soros, zahraničím organizovaný prevrat, cudzí nepriatelia krajiny, zlý protislovenský prezident a protištátne médiá. Je len otázkou času, kedy začne brániť krajinu pred nepriateľským Západom, bruselskou diktatúrou a imperialistickými chúťkami Nemecka. No ani to mu už nepomôže. Tlačí sa na plne obsadený trh, na ktorom nemá čo ponúknuť. Kotleba, Kollár a Sulík sú o dve triedy uveriteľnejšími ochrancami národa pred moslimskými hordami, militantnými slniečkarmi, vítačmi, eurohujermi, genderovými fašistami a inými nepriateľmi lačnými po krvi slovenského kresťana a jeho žien.

Dobrou správou je, že či už budú najbližšie voľby v riadnom alebo predčasnom termíne, trend smeruje k likvidácii mafiánskeho štátu, alebo aspoň jeho súčasných krstných otcov. Reálna alternatíva Smeru predstavuje najradikálnejší prúd stredoeurópskeho populizmu, ktorý sa pri tom nebude nijak zvlášť ohliadať na zásady demokracie a právneho štátu. Keďže sama nemá čo ponúknuť, pokúsi sa dať ľuďom aspoň trochu toho veselého lynčovania.

Iróniou politických dejín malebnej krajinky pod najmenšími veľhorami sveta je, že jej k tomu vydláždil cestu práve poslanec Fico. Za jeho vlády otupeli ľudia natoľko, že väčšinu z nich už nerozhádže ani štátom organizovaný únos alebo vražda novinára a jeho snúbenice. Politik odsúdený na doživotie v neférovom a nespravodlivom procese tu už s nikým nehne.

Súvisiace články