Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Európske trumpoty ešte ani nezačali
Zdielať na

Európske trumpoty ešte ani nezačali

Zdroj: Twitter

Donald Trump možno nie je tým, čo by Západ chcel, ale rozhodne je tým, čo potrebuje. Sme ako zlí, rozmaznaní, nenávistní fagani, ktorí vlastne nevedia, že akútne potrebujú pár po papuli. A Trump nám ich dá. Nie ako milujúci tatko, ale ako retardovaný vidlák, ktorý svoje deti vychováva násadou od lopaty. Bude to bolieť, no nič iné nám už zrejme nepomôže. A keby aj priamo nepomohlo, zaslúžime si.

Trumpov amok, v ktorom sa preháňa planétou, nie je žiadnym prekvapením. Všetko z toho, čo ruský prezident v Bielom dome vyvádza, sa dalo celkom dobre predvídať už po jeho inauguračnej reči. Vladimír Putin ho nepomáhal pretlačiť do úradu preto, lebo v ňom videl potenciálneho spojenca. Práve naopak. Vládca Kremľa presne vedel, že Trump ani len netuší, čo slovo spojenec či priateľ znamená. Viac od neho nepotrebuje. Rusko nedokáže byť silnejším, no Západ, jeho jediný relevantný nepriateľ, sa môže rozpadnúť na hŕstku viac alebo menej bezvýznamných štátikov.

Politika je pre Trumpa hrou s nulovým súčtom. Ak má on sám niečo získať, musí to niekomu inému vziať. To je presne ten bod, v ktorom sa s Putinom zhodnú. Spolupráca je vždy efektívnejšia ako boj, no Rusko bude musieť mentálne doraziť aspoň do dvadsiateho storočia, aby to vôbec začalo skúšať. Čo mu potrvá ešte tak zo dvesto - tristo rokov. V čase, keď civilizovaný svet meria svoj úspech blahobytom občanov, meria Rusko svoju veľkosť ešte stále v kilometroch štvorcových.

Keď Trump vyvíja na Britániu nátlak, aby šla do tvrdého brexitu bez dohody s EÚ, nie je to preto, lebo by veril, že to bude pre Britov lepšie. Dokonca aj s jeho mentálnou kapacitou je človeku jasné, že pre Spojené kráľovstvo to bude pohromou, akú nezažilo od epidémie čiernej smrti. Zároveň to nevyhnutne poškodí aj Úniu, takže pozícia USA sa voči nej relatívne posilní, bez ohľadu na to, že to poškodí aj americkú ekonomiku a frustrovaný biely muž, ktorý dal svojmu oranžovému idolu hlas, sa bude mať citeľne horšie.

Keď sa Spojené štáty stiahnu z NATO, ich reálna vojenská moc sa oslabí o nezanedbateľnú silu ich doterajších spojencov. No EÚ na tom bude horšie. Rusko ju zrazu bude schopné ohroziť aj vojensky. Za čo si napokon môže Európa výhradne sama.

Predpokladať, že svetovú superveľmoc ovládne tragikomická karikatúra diktátora z paródie na dystopické scifi sa síce nedalo, no šetriť na vlastnej bezpečnosti sa ešte v priebehu dejín nikomu nevyplatilo. Aj u nás na Slovensku napokon nahlas fňukáme, koľko nás budú stáť naše nové stíhačky a transportéry, no v skutočnosti nedávame do armády ani polovicu z toho, čo by sme mali a ani štvrtinu z toho, čo by bolo bezpečné.

Žijeme si tu na Západe lepšie ako kedykoľvek v priebehu dejín, a aj tí z nás, ktorým sa zvlášť nedarí, patria k najblahobytnejším ľuďom planéty. Ale necítime to tak. Zmäkli sme, zleniveli a stratili sme zmysel pre realitu. Máme neprimerané očakávania a trpíme pocitom, že niekto by sa mal o nás postarať. Napraviť tú hroznú krivdu, že nie všetci sme milionári alebo aspoň rockové hviezdy. Nevolíme si politických vodcov, ale pološialených prorokov, pritrúble celebrity vyprodukované cynickým marketingom a lacných púťových podvodníkov, ktorí nám predávajú mastičky na zväčšenie penisu.

Spojené štáty boli kľúčové pre zachovanie stavu, v ktorom bol Západ lídrom civilizovaného sveta. Trump tento poriadok rozvráti, pokojne to berte ako hotovú vec. Musel by sa stať zázrak, aby sme sa už v dohľadnom čase nemali omnoho horšie ako sme si zvykli. Onedlho zistíme, na vlastnej koži, čo je to stratiť istoty a nebyť v bezpečí. Ako funguje hrubé násilie, pred ktorým niet ochrany ani úniku. Mnohí pochopia, že hlad nie je to, keď ste nestihli obed a chudoba neznamená, že si nemôžete dovoliť kúpiť najnovší model smartfónu ani dovolenku v Karibiku. Niektorí sa pravdepodobne dozvedia aj to, aké je to zomierať bez nádeje na pomoc, či bezmocne sa prizerať, ako bez nej zomierajú vaši blízki.

Ľudia si nezaslúžia žiadne istoty, ktoré si sami nevydobyli. A zdá sa, že o ne ani nestoja. Všetko je, ako má byť. Asi sme dospeli do bodu, keď potrebujeme pár po papuli. Násadou od Trumpovej lopaty.

Súvisiace články