Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Lucia Nicholsonová, ministerka otroctva
Zdielať na

Lucia Nicholsonová, ministerka otroctva

Kým Lucia Nicholsonová predkladá diskutabilný, no aspoň vecne diskutovateľný projekt pre sociálne vylúčené spoločenstvá, vodca jej strany dôsledne hovorí o reforme rómskych osád. Aby bolo jasné, že „biela spodina“ sa môže cítiť v bezpečí. Treba dať najavo všetkým tým ľuďom, ktorí v župných voľbách už nedali svoje hlasy kotlebovcom, že Richard Sulík je tu pre nich.

Dalo by sa polemizovať o tom, ako môže politik jedným dychom povedať, že chce štíhlejší štát, a nové ministerstvo pre vylúčené spoločenstvá. Lenže toto nie je odborné, ale politické rozhodnutie. Na prvý pohľad sa môže zdať, že azda aj trochu prehnané. Veď ani v Tretej ríši nepotrebovali osobitné ministerstvo pre konečné riešenie židovskej otázky. Lenže Adolf Eichmann sa nemusel tváriť ako demokrat.

Nicholsonová je, samozrejme, veľmi korektná. Zdôrazňuje, že zákon presne určí, čo je sociálne vylúčené spoločenstvo, aby Sulík neriešil rómske osady na etnickom princípe. Veď to nie je jeho vina, že v rómskych osadách žijú v sociálnom vylúčení temer výlučne Rómovia, nie?

Chudobným ľuďom, ktorí prežívajú zo dňa na deň, plánuje Nicholsonová významne osekať ešte aj súčasné dávky v hmotnej núdzi. Tým by ich dostala hlboko pod hranicu biedy. Neexistuje ani teoretická šanca, aby nekradli a každý deň jedli. Alebo v zime nepomrzli. Budú mať jedinú šancu – začať pracovať. Liberáli pre nich plánujú vytvoriť akýsi „medzitrh práce“. Zjednodušene povedané, ak ich niekto zamestná, bude im môcť dávať aj nižšiu ako minimálnu mzdu a nebude za nich musieť ani platiť odvody.

Odborníci, ktorí sa venujú dejinám ekonómie, by zrejme dokázali zrátať, o koľko by vyšiel slovenský Róm na zemiačnisku lacnejšie, ako čierny otrok na bavlníkovej plantáži. Otroka bolo treba nakŕmiť, uskladniť v nejakom prístrešku, raz za pár rokov ho obliecť a ani dozorcovia, psy a biče neboli zdarma. Róm z osady by mal byť výhodnejší.

No skúste toto zaviesť ako univerzálny sociálny model a ulica vás vynesie z úradu vlády na hrotoch vidiel. Stačí si spomenúť na sociálnu reformu Ľudovíta Kaníka v druhej vláde Mikuláša Dzurindu. Iste, ako prví sa začali búriť Rómovia. No nebúrili sa dlho. Vtedajší minister vnútra Vladimír Palko ich nechal zmlátiť tak, že keby sa dnes Robertovi Kaliňákovi niečo podobné hoci len prisnilo, obžalovali by ho zo zneužitia právomocí. Rómovia stíchli, no potom prišla reakcia bielej chudoby. Kaník šiel na smetisko politických dejín, vláda musela narýchlo povolať do rezortu Ivetu Radičovú a tam kdesi začal Dzurindov koniec.

Preto Sulík s Nicholsonovou potrebujú zákon o rómskych osadách a osobitné ministerstvo pre konečné riešenie rómskej otázky. Potrebujú tým najchudobnejším šliapnuť na krk selektívne. Iba Rómom. To bude veľmi populárne. A ani to nie je fašizmus. S pridaním etnického princípu to má omnoho bližšie k nacizmu.

Súvisiace články