Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Kaliňák, okúzľujúci feši so slovníkom fašistov
Zdielať na

Kaliňák, okúzľujúci feši so slovníkom fašistov

Ťažko sa ubrániť myšlienke, že Robert Kaliňák oprášil pojem „rómska kriminalita“ iba preto, aby ľud nepovažoval za zločineckú zberbu len politikov. V skutočnosti pripravuje súbor veľmi rozumných opatrení, ktoré by mohli pomôcť aj samotným obyvateľom v segregovaných osadách. Len sa mu podaril vskutku husársky kúsok, keď im dokázal dať obal, ktorý je ešte odpudzujúcejší, ako on sám.

Kaliňák má pravdu. V okolí osád dochádza k veľkému množstvu deliktov, ktoré sú vo svojej podstate bezvýznamné, no dokážu úplne otráviť život. Nenapáchajú veľké materiálne škody, no ich vplyv na myslenie ľudí je fatálny. To je holý fakt. Rovnako, ako praktiky úžerníckych rodín, ktoré v pravom zmysle slova zotročujú celé komunity.

Chudobní ľudia sa prosto úplne prirodzene dopúšťajú drobných zločinov a sami sa stávajú úplne bezbrannými obeťami úžerníkov alebo zločineckých gangov. Nie preto, že sú Rómovia, ale preto, že žijú v nepredstaviteľnej chudobe. Slumy, od Dharavi v Indii cez Kiberu v Keni až po Neza-Chalco-Itza v Mexiku a košický Luník IX, nie sú bezpečné. Ani pre vlastných obyvateľov, ani pre ich okolie. Presne z rovnakých dôvodov.

Boli ste niekedy na chalupe bez tečúcej vody? Predstavte si, že by ste tam mali vyprať bielizeň pre celú svoju rodinu a k dispozícii len studňu, aj to nie vlastnú. Skúste si doma len na týždeň odstaviť vodu a vypnúť poistky. Pokojne pri tom míňajte toľko peňazí ako doposiaľ. Kupujte si normálne jedlo, jazdite autom, choďte do práce a deti posielajte do školy. Ak experiment dotiahnete do konca, získate morálne právo kritizovať ľudí v getách.

Osady nie sú nebezpečné preto, že v nich žijú Rómovia. Ich kriminalita nie je špecificky rómska. Ak jej už musíme dať nejaký prívlastok, je to sociálna kriminalita. Iste, v osadách na Slovensku žijú temer výhradne Rómovia. Pretože sme im najprv deväť storočí zakazovali pod hrozbou väznenia, mučenia a smrti usadiť sa. Museli kočovať. Bezmála tisíc rokov je dosť na to, aby sa nejaké etnikum plne prispôsobilo spôsobu života, ktorý mu vnúti jeho okolie. A potom sme im ho zo dňa na deň zakázali. Kočovanie sme im zatrhli, zatlačili sme ich do izolovaných osád za dedinami.

A teraz sa čudujeme, že žijú na periférii. Skúste porozmýšľať, kto je tu vlastne za idiota.

Kaliňák má naozaj sľubný projekt. Napríklad ráta s tým, že obyvatelia osád si musia vytvoriť k polícii dôveru. Má záujem chrániť ich pred predátormi z vlastných radov. To je obrovský posun k lepšiemu. Aj sám by ho nepochybne dokázal nazvať projektom „sociálnej kriminality“, na to nemusíte byť žiadnym marketingovým mágom. Akurát má pocit, že by tým prišiel o populárny efekt.

Minister strany, ktorá má v názve sociálnu demokraciu, si zrejme nedokáže ani predstaviť, že by mohol ľudí presvedčiť výsledkami, ktoré by zlepšili ich život. Radšej si zasurfuje na hnedej vlne, v jednom šíku so Sulíkom a Kotlebom, ktorí chcú stavy Rómov obmedziť či „optimalizovať“.

Možno to Kali vidí ako win-win. Ráta s tým, že luzu poteší primitívny slovník, ktorý sľubuje represiu, kým kaviareň aj za nechutnou rétorikou odhalí dobrý úmysel. A kaviareň, samozrejme vidí. Rovnako, ako za okúzľujúcim, charizmatickým fešim prekukla mentalitu gangstra.

Súvisiace články