Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Ľubomír Galko: Držíme spolu. Lebo my sme alternatíva
Zdielať na

Ľubomír Galko: Držíme spolu. Lebo my sme alternatíva

Zbúrať niečo dokážete veľmi ľahko. Nastúpite s kladivom a zdemolujete. Postaviť alternatívu a vliať ľuďom nádej však chce oveľa, oveľa viac.

Komentár pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk pripravil Ľubomír Galko, exminister obrany a podpredseda SaS.

Na Slovensku nemáme ľavicovú stranu. A nemáme ani sociálnodemokratickú stranu. Máme len partiu zlodejov, ktorá oklamala voličov. Značku ľavice a sociálnej demokracie si len privlastnila a slušným občanom ukradla ich krajinu a naporciovala ju oligarchom. Našu vlasť – Slovensko. Platí to tak na celoštátnej, ako aj na regionálnej úrovni. Ideme si našu vlasť vziať späť.

Takmer rok som z poverenia Republikovej rady SaS spolu s Veronikou Remišovou z OĽaNO a Alojzom Hlinom z KDH tvrdo pracoval na postavení slušnej alternatívy voči vládnemu zlepencu. Zatiaľ len v “malých” voľbách do VÚC. “Veľké” – parlamentné – prídu na rad neskôr. Nebola to jednoduchá práca. Všetky tri strany museli viackrát ustúpiť a všetci traja vyjednávači sme museli pristúpiť na viaceré kompromisy; no a niekedy sme museli aj zaťať zuby. Ale dokázali sme sa dohodnúť, lebo sme to chceli. Pred niekoľkými dňami sme predstavili výsledok našich poctivých rokovaní – spolu osem kandidátov na županov, pre každý kraj jedného. A predstavili sme aj centrálnu zmluvu o spolupráci SaS – OĽaNO – KDH vo voľbách do VÚC pre celé Slovensko.

Týmto sme strhli ďalšie demokratické pravicové strany, ktoré sa k nám postupne pridávajú v jednotlivých krajoch – napríklad v Bratislavskom kraji nášho kandidáta na župana Juraja Drobu podporuje a koalíciu tvorí až sedem strán, v Banskobystrickom kraji Martina Klusa päť strán a v Trenčianskom kraji Renatu Kaščákovú, kde sa ešte regionálna dohoda finalizuje, to bude zrejme až šesť strán. Zmena je na dosah.

Prosím, v novembri podporte našich kandidátov. Porovnajte ich s Frešom, Chudíkom, Trebuľom, Kotlebom, Baškom, Blanárom, Belicom a Mikušom. Som si istý, že obstoja.

Všetci naši kandidáti na županov, ktorí sú dnes poslancami NR SR, sa v prípade zvolenia, samozrejme, vzdajú svojho mandátu. Za podporu pre nich vám vopred ďakujem.

A po tom, ako uspejeme v týchto „malých“ voľbách a ukážeme všetkým ľuďom na Slovensku, že zmena je možná, „prešaltujeme“ na voľby veľké a zavŕšime naše snaženie.

Ešte veľa vody pretečie našimi riekami, pokiaľ my, liberáli, dokážeme našim kolegom – konzervatívcom – vysvetliť, že eutanázia v niektorých prípadoch je pre mimoriadne trpiacich, smrteľne chorých pacientov, doslova vykúpením. A oni nás, liberálov, tak skoro zasa nepresvedčia, že interrupcie sú také neprípustné, že ich treba zákonom zakázať.

Rešpektujeme realitu. Nebudeme tieto otázky lámať cez koleno. Dnes ide o oveľa viac. Ideme budovať súdržnosť pravice a vliať ľuďom nádej. Ideme si vziať späť našu ukradnutú vlasť. Ideme spolupracovať. Napriek niektorým rozdielnym pohľadom na svet. Spolupráca a spájanie – to je náš údel. Spoločný údel konzervatívnej a liberálnej pravice slušných ľudí. Je našou historickou povinnosťou poslať do zabudnutia partiu zlodejov, čo drancujú a pľundrujú naše Slovensko. Dokážeme to. Lebo my držíme spolu. Lebo my sme alternatíva.

Súvisiace články