Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Fico sa pustil do korupcie. Jemnučko ju hryzká
Zdielať na

Fico sa pustil do korupcie. Jemnučko ju hryzká

Nepochybne existujú ľudia, ktorí veria Robertovi Ficovi, keď hovorí o boji proti korupcii. Prečo nie, keď mu dokázali uveriť, že Slovensku hrozí invázia ekonomických migrantov a islamizácia. Teraz sa ale ukázalo, že migráciu považujú za svoj najväčší problém len dve percentá Slovákov, kým úplatky bezmála pätina. Fico bude o boji s korupciou hovoriť často, veľa a s posvätným zápalom, ako o kráľovi Svätoplukovi a starých Slovákoch.

Pokiaľ však Fico nepovie, že odvoláva Kaliňáka s Gašparom aj celou perepúťou, budeme mať k čistej krajine ďalej ako ku kalifátu. A  Fico to povedať nemôže, nemá na to potrebnú politickú silu. Kým býva v Bonaparte, tak ani ľudskú. Fico reční ako líder, no koná ako slaboch. Ešte aj tie jeho reči sú len silácke, nie silné.

Skvostný je napríklad premiérov nápad chrániť oznamovateľov mimoriadne závažnej korupcie rovnakým spôsobom ako svedkov organizovaného zločinu. Zmeniť im identitu. Ako keby najväčšou prekážkou oznámenia veľkého úplatku bola obava, že keď si trebárs podplatený úradník odsedí trest, príde zastreliť developera, ktorý ho natrel.

Korupcia, hlavne tá veľká, v skutočnosti nemáva obete, ktoré by sa chceli sťažovať. Má len páchateľov. Niekto s radosťou zaplatí za niečo, na čo nemá nárok. Rád sa podelí, pretože sedemdesiat alebo osemdesiat percent z niečoho je podstatne viac, ako sto percent z ničoho.

Samozrejme, existujú aj prípady, keď niekto podmieňuje úplatkom niečo, na čo má jeho obeť právo. Normálne vypaľovanie a vydieranie. To už ale vyžaduje naozaj silný žalúdok a slabú hlavu. Mnoho obetí sa vzbúri a tento typ korupcie sa dokazuje veľmi ľahko. Skoro všetci úplatkári ktorí skončili v base, si to vykoledovali práve takto. Veľa ich nie je.

V čerstvom prieskume verejnej mienky pre Transparency international až štyridsať percent Slovákov tvrdilo, že by prípadnú korupciu oznámili polícii. Otázka znie, že kde sú? Prečo nestojí pred každým policajným oddelením rad ľudí, ktorí odniesli obáločku tete doktorke, aby dostali rýchlejšie termín? Alebo lepšie ošetrenie ako ostatní? Tí, ktorí kúpili svojmu pomenej talentovanému decku prijatie na školu a možno aj pár skúšok?

Drvivá väčšina korupcie je normálny obchodný vzťah, len mimoriadne chúlostivý a dôverný. Nie je na ňu zmluva, neexistuje pri nej možnosť reklamácie ani súdneho sporu. Je to džentlmenská dohoda, ktorá stojí a padá na vzájomnej dôvere. Kto úplatok núka, aj kto si ho berie, musí mať, paradoxne, výbornú povesť.

Viete čoho sa najviac boja obete, ktoré musia platiť tie naozaj veľké, miliónové úplatky? Volieb. Po voľbách sa vždy hýbu škatule, ľudia na kľúčových postoch sa vymenia a úbohé obete musia namáhavo a s istou dávkou rizika zisťovať, kto si teraz od nich vezme. Vyrokovať s ním cenu, pri ktorej sa to ešte oplatí. Tí noví sú vždy hladní a skúšajú zvýšiť sadzby. Dobre zakŕmený úradník, ktorý predáva tendre alebo si berie podiel z karuselu s bielymi koníkmi, je jednou z najcennejších akvizícií.

Korupcia v skutočnosti prekáža len tým, ktorí s ňou neprichádzajú do styku. A tí ju nemajú ako oznamovať. Preto môže Fico tak odvážne podporovať v boji proti korupcii jej oznamovateľov. Vie, že tým neohrozí nikoho.

Súvisiace články