Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Fico má "shitu" plné ústa aj gate. Je to nevkusné i hlúpe
Zdielať na

Fico má "shitu" plné ústa aj gate. Je to nevkusné i hlúpe

Roberta Fica serie [sic], ako sa k jeho vláde stavajú médiá. Že uverejňujú shity. Po slovensky sračky. Predchádzajúce vety sú toho priamym dôkazom. To, čo z predsedu slovenskej vlády vytrysklo na verejnom fóre, by z neho malo padať len v intímnom súkromí. Opačným koncom.

Ale dobre teda, hrajme chvíľu podľa pravidiel Ficovho mediálneho dream-teamu. Neberme si servítky, ba ani toaletný papier: že má premiér plnú hubu „shitu“, je len nevkusné. Že neprestáva útočiť na tradičné médiá je už ale debilné. Už pri tom ani nevyzerá rázne a chlapsky, iba nepoučiteľne hlúpo.

Fico, ktorý jasne povedal, že chce vymeniť riaditeľa RTVS, ani v roku 2017 nechápe, že tá televízia nie je štátna, už vôbec nie vládna. Je verejnoprávna. Ak má Fico pocit, že je voči nemu v opozícii, je to úplne v poriadku. Jej úlohou je kontrolovať a kritizovať moc. Na prechádzky po svojom hrubom čreve má tlačový odbor úradu vlády, straníckych hovorcov a mediálnych poradcov.

Poľahčujúcou okolnosťou je, že Fico nedokáže inak. Nikdy nechcel byť predsedom vlády. Sníval o tom, že bude generálnym tajomníkom Ústredného výboru KSČ. Keď sa potom za Mečiara narýchlo učil novému štýlu vládnutia, získal aj pár nesprávnych návykov.

Napríklad si zafixoval, že keby novinári o problémoch nepísali, ľudia by ani nevedeli, že ich majú. Čo je v prípade Bašternáka, Kaliňáka či precedovho domova v Bonaparte azda aj pravda. Sotva však potrebujú média, aby vedeli, ako sa o nich starajú v nemocnici, čo ich decká naučia v škole, akú majú robotu, koľko za ňu dostanú peňazí a čo si za ne kúpia. A sú zúfalí, pretože jediná strana, ktorá si dala do názvu „sociálnu demokraciu“, je len akciovou spoločnosťou kapitalistov, ktorí by boli aj na 19. storočie priveľmi suroví. Preto im už aj fašisti pripadajú ako riešenie.

Možno premiérovi tryská z úst „shit“ iba preto, že už ho má na prasknutie plné gate. Viac do nich nevojde. Niečo ako bezpečnostný ventil. Fico predsa musí vedieť, že pre fašistov nie je len ikonickou postavičkou, ktorú frustrovaný národ s radosťou uvidí visieť, ale predovšetkým konkurenciou.

Bolo to neoľudácke krídlo Smeru, ktoré relativizovalo zločiny vojnového štátu. Keď sa to hodilo, Fico znevažoval menšiny, pohŕdavo sa vyjadroval o občianskej spoločnosti a oslaboval demokratické inštitúcie. Kotleba dnes otvorene hovorí to, čo najdlhšie vládnuci premiér tejto krajiny dlhodobo naznačoval. Stále existuje riziko, že sa to pokúsi dať „na Orbána“ a zaviesť tu svoju vlastnú, trošku benevolentnejšiu diktatúru.

Keď Fico svojimi vyhláseniami oslabuje dôveryhodnosť tradičných médií, likviduje posledný kanál, ktorým by ešte mohol svoje splašky dostať medzi ľudí. Iste, jeho poradcovia mu hovoria, že budúcnosť sú sociálne siete. Lenže samotný Fico je minulosť. Budúcnosť sú fašisti. Keď ich už premiér nedokáže zastaviť, nemusel by im aspoň pomáhať.