Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Richard Sulík už nepotrebuje voličov. Vymenil ich za veriacich
Zdielať na

Richard Sulík už nepotrebuje voličov. Vymenil ich za veriacich

Richard Sulík sa ešte neprepracoval na Mariána Kotlebu europarlamentu, ale už sa spoľahlivo stal jeho Borisom Kollárom. V popise svojho ostatného selfie-videa - k brexitu - kapitálkami vykrikuje, že „STRČTE SI VAŠU EÚ ZA KLOBÚK“. O malé písmenká za tým už nejde. Vyslal odkaz, že únia je zlá a tvrdý brexit bude príbehom úspechu.

Volič, ktorý posiela ľudí do premiérskeho kresla, volebné programy nečíta. Pozerá videá a počuje na primitívne slogany ako „strčte si vašu EÚ“. Ale je to jeden z možných politických postojov a ako taký je legitímny. Iná vec sú fakty, ktoré Sulíkovi nesedia v takom rozsahu, že je to už ťažké vysvetliť obvyklou nevedomosťou a obmedzenosťou.

Sulík napríklad tvrdí, že európski politici nemali snahu udržať Britániu v únii. Je pri tom fakt náročné uveriť, že si nepamätá, ako Británia iba pár dní pred referendom vydrela z Bruselu také ústupky a úľavy, o akých sa nikomu inému ani nesnívalo. Podarilo sa jej to použitím jediného argumentu: že toto sú privilégiá, ktoré poddaní jej veličenstva požadujú, ak majú láskavo zotrvať v spoločnom zväzku s kontinentom.

Ak si to Sulík naozaj nepamätá, mal by zvážiť, či je spôsobilý vykonávať poslanecký mandát. Niektoré choroby sú desivé a kruté, no pri všetkom súcite s pacientom nechcete, aby šoféroval auto, nosil zbraň alebo rozhodoval o zákonoch.

Podozrenie, že šéf liberálov nie je práve vo vrcholnej forme, je pritom dôvodné. Najčastejšou obhajobou rétorických excesov predsedu najsilnejšej opozičnej strany predsa býva, že na rozdiel od svojich konkurentov je aspoň odborník. Že rozumie ekonómii a ekonomike. Alebo teda aspoň účtovníctvu. Excelu. Že to prosto vie s číslami.

Sulík však vysvetľuje, že obmedzenie obchodu medzi Britániou a EÚ viac zabolí úniu, lebo kým zo starého kontinentu na ostrov vyvážame tovary a služby za 330 miliárd eur ročne, v opačnom smere ich prúdi významne menej, iba za 184 miliárd. To Sulík naozaj verí, že keby prišiel o 184 tisíc eur, bolelo by ho to menej, ako brunejského sultána, keby stratil 330 tisíc? Brunejský sultán pravdepodobne minie viac ako 330 tisíc eur aj na svoje bežné denné výdavky. Je to zanedbateľne malý podiel jeho majetku. Pre Sulíka, aj pri mimoriadne štedrých platových pomeroch europoslancov, je to viac ako ročný plat.

Vývoz do EÚ tvorí 44 percent celkového britského exportu, kým podiel vývozu z únie na ostrovy je zhruba 8 percent. Isteže by nás to bolelo. Citeľne. Ale Britániu by to prinajmenšom zmrzačilo. Ak niekto dokáže zrátať jeden stĺpec v exceli, toto mu musí byť jasné.

Sulík za tie roky, samozrejme, neosprostel, iba úplne zmenil svoje ciele i spôsob, akým ich chce naplniť. Ide mu už len o to, aby si mohol sadnúť do premiérskeho kresla a kochať sa vlastnou veľkosťou. Sulík v seba uveril vierou náboženského charakteru a stal sa svojím vlastným prorokom. Nemusí sa ohliadať na fakty. Už nepotrebuje voliča, ktorého by musel presviedčať vecnými argumentmi. Má svojich veriacich, ktorí nikdy nezapochybujú o jeho slove: Svedkov Sulíkových. Haleluja!