Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Slovákov šokujú faktúry za cenné papiere. Platiť majú aj mŕtvi!
Zdielať na

Slovákov šokujú faktúry za cenné papiere. Platiť majú aj mŕtvi!

Státisíce ľudí v týchto dňoch dostali do rúk faktúry z Centrálneho depozitára cenných papierov a väčšina z nich netuší za čo. Sumu vo výške od 9 do 200 eur majú uhradiť najneskôr do konca februára . Medzi dlžníkmi sú dokonca aj ľudia po smrti, ich príbuzní sa pýtajú, čo majú robiť...

Pani Margita dostala  tiež podobnú faktúru. Je na nej suma 9,60 eur, ale nevie začo. "Nerozumiem tomu. Chcú za vedenie účtu, je to výpis z registra cenných papierov, ale ja žiadne nemám," vraví nespokojne.

Faktúru v tej istej výške má už v rukách aj pán Jozef. Nie je ale na jeho meno, ale  meno zosnulej svokry. "Po smrti mojej manželky ich zdedila naša dcéra. Bolo to aj v dedičskom konaní, tak nechápem, prečo prišla faktúra na  jej meno," povedal.

Poplatku sa dá vyhnúť

Takmer identické otázky kladú úradníkom v týchto dňoch státisíce ľudí. V radoch čakajú dlhé hodiny, odpovede sú ale rovnaké. Vyberá sa totiž ročný poplatok.

"Platia za službu vedenia účtu majiteľa cenných papierov. Bezodplatne sa tomuto poplatku môžu vyhnúť, ak pred splatnosťou faktúry, ktorá je koncom februára, prevedú cenné papiere na Fond národného majetku," vysvetlil Michal Ambrovič z Centrálneho depozitára cenných papierov.

Poradia vám v banke

Ešte predtým by ale ľudia mali zvážiť hodnotu týchto cenných papierov. Možno medzičasom zarobili a možno sú už bezcenné. Cenné papiere totiž vo väčšine pochádzajú ešte z čias prvej kuponovej privatizácie. Takéto informácie možno získať v banke či na internete.

tv joj

Súvisiace články

Najčítanejšie správy