Zatiahnuté
20°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Mamičky pozor! Rodičovský príspevok a prídavky idú hore
Zdielať na

Mamičky pozor! Rodičovský príspevok a prídavky idú hore

Jedna dobrá správa pre rodiny s malými ratolesťami. Od začiatku budúceho roka im totiž štát dá aspoň o pár eur navyše. Zvýši sa totiž rodičovský príspevok a prídavok na deti.

Rodičovský príspevok vzrastie zo súčasných 190,1 eura na 194,7 eura a prídavok na dieťa sa zvýši o 0,53 eura na 22,54 eura. Súčasne s tým sa smerom nahor upraví aj príplatok k prídavku na dieťa. A to z 10,32 eura na 10,57 eura.

Prilepšenie príde vo februári

Ten dostávajú rodičia, ktorí sú nepracujúcimi penzistami, a preto nemajú možnosť využiť daňový bonus na dieťa. "Rodičovský príspevok, ako aj prídavky na dieťa vyplácajú úrady práce, sociálnych vecí a rodiny mesačne pozadu, preto vyššie príspevky za január dostanú rodičia počas februára," informovala hovorkyňa Ústredia práce Andrea Hajdúchová.

Vyšší rodičovský príspevok dostane budúci rok asi 120- tisíc rodičov. Zvýšenie prídavku na dieťa sa dotkne asi 700- tisíc poberateľov. Ak rodič zabezpečuje starostlivosť o dve a viac súčasne narodených detí, rodičovský príspevok sa zvyšuje o 25 % na každé ďalšie dieťa, ktoré sa narodilo súčasne.

Pozor na súd

Rodičia dvojičiek tak dostanú od januára budúceho roka namiesto 237,60 eura rodičovský príspevok vo výške 243,40 eura, rodičom trojičiek sa príspevok zvýši z 285,10 eura na 292,10 eura.

Od začiatku budúceho roka sa začne podľa Hajdúchovej uplatňovať novela Občianskeho súdneho poriadku, ktorá dáva súdom do rúk nástroje na zabezpečenie výkonu súdnych rozhodnutí. "Súd môže od januára vyzvať úrad práce, sociálnych vecí a rodiny, aby zastavil výplatu rodičovského príspevku, prídavku na dieťa či príplatku k prídavku na dieťa, ak rodič neplní rozhodnutie súdu," upozornila.

sita

Súvisiace články

Najčítanejšie správy