Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Radičová si vydýchla. Šéf Daňového úradu Mikulčík odstúpil
Zdielať na

Radičová si vydýchla. Šéf Daňového úradu Mikulčík odstúpil

Generálny riaditeľ Daňového riaditeľstva SR Miroslav Mikulčík v stredu odstúpil zo svojej funkcie. Práve kvôli nemu bolo v posledných dňoch nielen v koalícii, ale aj v strane SDKÚ - DS poriadne horúco.

Reakcia Mikulčíka: "Nechcem byť prostriedkom akéhokoľvek mocenského zápasu, či už je to vo vzťahu k opozícii alebo vo vnútri koalície. Ministra financií, ktorého si nesmierne vážim, a ani premiérku nechcem dostať do akéhokoľvek konfliktu a preto som sa dnes rozhodol zo svojej funkcie odstúpiť."

Mikulčík podľa vlastných slov konal vždy preukázateľne vo verejnom záujme a plne v súlade s príslušnými právnymi predpismi.

Kauza prenájmu budovy Daňovému úradu v Košiciach vznikla po tom, keď sa na verejnosť dostali informácie, že priestory úradu za zhruba 6,6 milióna eur prenajala firma Nitra Invest Ondreja Ščurku, ktorý šéfuje okresnej organizácii SDKÚ-DS v Nitre. Opozícia to označila za stranícky klientelizmus a šéf Smeru-SD Robert Fico za to žiada hlavu Ivety Radičovej. Premiérka Iveta Radičová vyzvala Mikulčíka, aby "prijal politickú zodpovednosť". To odmietol minister financií Ivan Mikloš.

Koalícia sa v utorok dohodla, že zodpovednosť za kauzu budovy pre daniarov v Košiciach preberá SDKÚ-DS. Spor premiérky Ivety Radičovej a ministra financií Ivana Mikloša má pritom vyriešiť Najvyšší kontrolný úrad. Obaja sa zaviazali, že výsledku kontroly NKÚ na Daňovom riaditeľstve SR sa podriadia.

SITA/Ľudovít Vaniher

Súvisiace články

Najčítanejšie správy