Skoro jasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Figeľ ide prepúšťať. Rušňovodiči asi zastavia vlaky!
Zdielať na
Ekonomika

Figeľ ide prepúšťať. Rušňovodiči asi zastavia vlaky!

Slovensku hrozí masívny štrajk železničiarov. Už dnes pred ním varovali hlasným trúbením sirénami na lokomotívach po celej krajine. Ak šéf ministerstva dopravy Ján Figeľ nesplní ich požiadavky, už budúci týždeň možno čakajú cestujúcich krušné chvíle.

Dnešná protestná akcia, ktorá sa uskutočnila o 13-tej hodine zorganizovala Federácia strojvodcov. Práve z ich radov má odísť najviac proacovníkov vrámci avizované prepúšťania.

Prezident federácie Milan Hošták tvrdí, že týmto spôsobom chceli upozorniť na nespokojnosť železničiarov s obsahom programu revitalizácie železničných spoločností.

Železničiari protestovali počas týždňa aj v parlamente. Až do momentu, pokiaľ nezasiahla ochranka...

"Rušne aktívne pískali. Momentálne som v Spišskej Novej Vsi a počul som rušne pískať," povedal Hošták. Štrajkový výbor Federácie strojvodcov má rozhodnúť o ďalších krokoch už na budúci týždeň v utorok alebo v stredu. "Do úvahy pripadá aj ostrý štrajk," dodal Hošták.

Program revitalizácie železničných spoločností počíta v priebehu troch rokov s uvoľnením okolo 5 tis. z celkových vyše 31 tis. pracovníkov a dosiahnutím ich vyrovnaného hospodárenia. Ozdravný plán troch štátnych železničných firiem má zároveň zabezpečiť vyrovnanie pohľadávok medzi železničnými spoločnosťami a štátom a optimalizovať nastavenie sektora železničnej dopravy.

Ján Fígeľ so železničiarom

SITA

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy