Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
V zdravotníctve chýbajú peniaze, nemocnice zatvárajú
Zdielať na

V zdravotníctve chýbajú peniaze, nemocnice zatvárajú

Dlh nemocníc sa za posledné tri mesiace vyšplhal opäť o čosi vyššie. Len v Sociálnej poisťovni sa 8 najväčších nemocníc zadĺžilo o ďalších 6 miliónov eur. Vláda musí konať. Vyzerá to tak, že sa opäť začne skloňovať rušenie nemocničných lôžok.

Štátne nemocnice dlžia Sociálnej poisťovni až 34 miliónov eur. Mnohé nemajú vysporiadané ani pohľadávky za vodu, energie, či napríklad za lieky.

Napriek tomu, že peňazí nemocnice nemaju dosť, budú musieť opasky uťahovať ešte viac - tento stav sa mnohé snažia riešiť a väčšina sa dohodla, že sa svoj dlh pokúsi vyrovnať pomocou splátkového kalendáru.

Dnes a včera sa pokúsili tento problém vyriešiť zástupcovia nemocníc ministrestva a Sociálnej poisťovne. Minister zdravotníctva priznal, že nie je vylúčené, že peniaze by bolo možné získať aj z odpredaja teplární.

Na záver materiálu, o ktorom včera rokovala vláda, sa však ocitlo aj riešenie, s ktorým sa už snažili popasovať niektoré vlády, a to rušenie časti lôžok v nemocniciach.

Naposledy chcel urobiť takýto krok a zrušiť niekoľko tisíc miest Ivan Valentovič, avšak po vlne nevôle z radov občanov od tohto kroku ustúpil. Minister Uhliarik vyzerá zatiaľ odhodlane, otázne je či aj on nepodľahne tlaku.

TV JOJ/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy