Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Tankujeme opäť drahšie! Nafta stúpa hore
Zdielať na

Tankujeme opäť drahšie! Nafta stúpa hore

O dva centy drahšia! Presne o toľko by mala už dnes zdražieť nafta na čerpacích staniciach. Krmivo pre autá je najdrahšie za ostatné dva roky. Môžu za to nepokoje v arabskom svete a svet sa pomaly blíži k naplneniu najhoršieho scenáru. Vďaka útoku ozbrojencov prestala v iraku fungovať jedna z najväčších rafinérií.

Na Slovensku arabské nepokoje pociťujeme najviac cez stúpajúce ceny pohonných hmôt. Už teraz platíme cez euro 40 za liter benzínu. Vďaka nepokojom v Líbyi by mala stúpnuť cena nafty cez víkend v priemere o dva centy.

Situácia sa môže opäť zhoršiť aj budúci týždeň. Všetko záleží na tom, ako sa bude vyvíjať situácia v revolučnej Líbyi. Podľa odborníkov ešte väčší problém nastane, keď sa revolučná vlna prevalí do Saudskej Arábie a Iránu.

Saudská Arábia vyexportuje 6 miliónov barelov denne, Irán 2, 6 milióna a Líbya len 1, 37. Problematický by nebol ani tak uzavretý Suez, pretože lode by mohli síce s omeškaním, ale predsa, prepraviť ropu oboplávaním Afriky. Najväčšie riziko je v zabránení prepravy cez perzský záliv a Hormuský prieliv, ktorý je pod kontrolou Iránu.

Potom si už len môžme predstavovať katastrofické benzínovo-naftové scenáre aj na Slovensku.

Útechou môže byť to, že zatiaľ všetkým tým, čo sa v Arabskom svete dostali k moci, záležalo na tom, aby ich ropa bola vyvážaná.

Žena na čerpacej stanici

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy