Jasno
14°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Krach Karya Tour: Slováci sa stali v Turecku rukojemníkmi!
Zdielať na
Ekonomika

Krach Karya Tour: Slováci sa stali v Turecku rukojemníkmi!

Zdroj: Cristian Bortes

Skupina 45 turistov by sa dnes mala vrátiť na Slovensko

Spoločnosť dnes oznámila, že sa dozvedela o úpadku spoločnosti Sunspot Seyhat LTD STI v tureckej Antalyi, s ktorou mala uzatvorenú Zmluvu o sprostredkovaní služieb v cestovnom ruchu. Sunspot bola incommingovou agentúrou pre CK Karya Tour, teda tejto agentúre menovaná CK prevádzala platby klientov za účelom úhrady ubytovania a transferov.

CK Karya Tour sa pokúšala vzniknutú situáciu riešiť uzatvorením zmluvy s novou incommingovou spoločnosťou. Rokovania v tomto smere s dvomi nadnárodnými spoločnosťami stroskotali a "CK sa dostala do úpadku". Časť dovolenkárov CK Karya Tour mala počas celej sezóny charterovými letmi privážať do tureckej Antalye a späť CK Kartago Tours, uviedla jej vedúca rezervačného oddelenia Silvia Ladvenicová.

"Aktuálny turnus so 45 turistami z Košíc 2. júla odletel a podľa plánu by sa mali dnes vo večerných hodinách vrátiť na Slovensko." Keďže už CK Karya Tour vyhlásila úpadok, ďalšie turnusy sa podľa nej zrejme nezrealizujú. Ladvenicová upozornila, že CK Karya Tour stihla telefonicky kontaktovať svojich klientov, ktorí si už zakúpili zájazdy.

Informovala ich, že sa dostala do bankrotu a že môžu využiť ponuku napr. aj CK Kartago Tours. Cestovka Kartago týmto klientom ponúka možnosť na novo si u nich zakúpiť zájazd. "Klienti Karya Tour sa pýtajú na termíny turnusu a odletov," potvrdila.

V Turecku končí 11. júla dovolenku niekoľko sto klientov Karya Tour. "Zmizli nám delegáti a v jednom z tamojších hotelov sú ubytované aj štyri rodiny - klienti CK Karya Tour," posťažoval sa dovolenkár Richard Stanislavský z Trnavy.

Po bankrote CK sa aj oni cítia neistí, nevedia, či ich v hoteli nechajú a či odletia domov podľa plánu v nedeľu. Letisko je podľa jeho slov vzdialené 120 km, "komunikujeme s poisťovňou Allianz aj s veľvyslanectvom SR, vzniknutú situáciu riešia". V zmysle zákona bola CK poistená pre prípad insolventnosti. Upozorňuje preto klientov, aby sa ohľadom finančných nárokov obrátili na a. s. Allianz - Slovenská poisťovňa.

Generálny riaditeľ s. r. o. Karya Tour Murat Kizilsac oznámil, že z dôvodu bankrotu CK je v piatok 9. júla zrušený let SHY 578 do tureckého letoviska Antalya s plánovaným odletom o 23.55 h. Zrušené sú aj ďalšie dva lety pôvodne plánované na nasledujúce dni v termínoch 10. júla let SHY 632 Bratislava – Antalya 15.50 h a 11. júla SHY 796 Bratislava – Antalya 7.45 h.

Klienti CK, ktorých vzniknutá situácia postihla, so svojimi nárokmi na náhradu zaplatených a neposkytnutých služieb môžu písomne kontaktovať pracovisko poisťovne Allianz, Dostojevského rad 4, 815 74 Bratislava s doložením Zmluvy o obstaraní zájazdu a dokladu o zaplatení.

Klienti, ktorí sú v zahraničí a potrebujú pomoc, sa môžu obrátiť na asistenčnú službu na tel. čísle: 00420 2 83002 805, (príp. 00421 2 5293 3113).

Spoločnosť Karya Tour bola do Obchodného registra SR zapísaná 4. decembra 2007. V predmete činnosti má vyznačené aj prevádzkovanie CK a reklamnú činnosť. Spoločníkom slovenskej CK Karya Tour je rovnomenná CK v Budapešti. Základné imanie Karya Tour predstavuje 6639 eur.

Zdielať na

Najčítanejšie správy