Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Učitelia zarábajú menej ako je celoslovenský priemer
Zdielať na
Ekonomika

Učitelia zarábajú menej ako je celoslovenský priemer

Zdroj: TV JOJ

Napriek tomu, že v Bratislavskom kraji zarábajú stredoškolskí učitelia najviac, ich plat je 31 percent pod priemerom v kraji

Najmenšiu výplatu majú učitelia v materských školách, oproti celoslovenskému priemeru o 31 percent nižšiu. Nasledujú učitelia základných umeleckých škôl s výplatou o 26 percent nižšou ako je priemer a učitelia základných škôl, ktorých mzda je oproti priemeru menšia o 18 percent.

Stredoškolský pedagóg dostáva mesačne 650 eur, čo je o 16 percent menej ako je priemerný plat v hospodárstve. Výsledky vyplývajú z platového prieskumu Merces.sk, do ktorého sa za posledný rok zapojilo viac než dvetisíc učiteľov. Prieskum zastrešuje spoločnosť Profesia.

V stredných školách zarábajú učitelia na Slovensku takmer vo všetkých krajoch menej ako je priemerný plat v kraji. Najväčší rozdiel v platoch je v Bratislavskom kraji. "Napriek tomu, že tam zarábajú učitelia najviac, ich plat je 31 percent pod priemerom v kraji,“ povedal projektový manažér platového prieskumu Merces.sk Miroslav Dravecký. Stredoškolský učiteľ zarába porovnateľne s ostatnými zamestnancami len v Banskobystrickom a Prešovskom kraji.

Platová situácia učiteľov je podobná v Česku a Maďarsku, aj tam zarábajú pedagógovia podpriemerne. Priemerná mzda stredoškolského učiteľa v Česku je 843 eur (21 726 českých korún), čo je o tri percentá menej ako celoštátny priemer v českom hospodárstve.

V Maďarsku zarobí stredoškolský učiteľ v priemere 617 eur (175 249 maďarských forintov), čo je rovnako ako na Slovensku o 16 percent menej ako je celoštátny priemer. „Prieskum platov Merces.sk potvrdil, že čím vyššiu prax učiteľ má, tým viac zarába, čo korešponduje s tabuľkovým systémom odmeňovania učiteľov. V Česku zarobí učiteľ na strednej škole celoštátny priemer, ak má desaťročnú prax v odbore, na Slovensku a v Maďarsku sa im to nepodarí nikdy,“ konštatoval

Informovala o tom PR manažérka spoločnosti Profesia s. r. o. Lucia Burianová.

Zdielať na

Najčítanejšie správy