Oblačno
19°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
Takmer sto miliónov eur pôjde na projekty v oblasti vedy a výskumu
Zdielať na

Takmer sto miliónov eur pôjde na projekty v oblasti vedy a výskumu

BRATISLAVA / Takmer sto miliónov eur pôjde na projekty v oblasti vedy a výskumu. Výskumná a inovačná autorita Úradu vlády spustila výzvu, ktorej cieľom je spojiť firmy a ekonomiku s inováciami, výskumom a vedou. Aj to by malo prispieť k tomu, aby sa Slovensko posúvalo dopredu a približovalo sa vyspelým štátom. V tejto oblasti totiž dlhodobo zaostávame, o čom vedia svoje aj vedci a mladé talenty, ktoré Slovensko často opúšťajú.

Vo vyspelých krajinách vlády vedia, že veda, výskum a podpora mladých talentov stojí za to. U nás to zatiaľ extra nevieme a vie o tom svoje neurovedkyňa Dominika Fričová, ktorá okrem Slovenska pôsobila v Spojených štátoch, Dánsku i v Česku. "Nefunguje tu normálne hodnotenie, čo sa týka kvality alebo excelentnosti nejakého výskumu," uviedla Dominika Fričová. Keď už aj napríklad kúpime špičkové zariadenie, akosi zabudneme, že nebude fungovať donekonečna ako perpetuum mobile. "Keď potrebujem ten prístroj dať servisovať, to je ako keď sa vám pokazí auto, tiež potrebujete servis. My keď si nevieme zaplatiť ten servis, tak to auto nemôžeme používať. Rovnako je to napríklad s niektorými mikroskopmi," dodala Dominika Fričová.

Toto by sa mohlo konečne zmeniť. Európa má plán obnovy a milióny z neho majú ísť aj na vedu u nás. "Ide o podporu za približne 90 miliónov eur," priblížila Lívia Vašáková, podpredsedníčka vlády SR pre plán obnovy. Cieľ je podporiť menší počet projektov, ale s o to väčším významom pre spoločnosť. "Minimálna výška rozpočtu na projekt je 10 miliónov eur a maximálna 15 miliónov. Celé toto musí prebehnúť v priebehu dvoch rokov," vysvetlil Daniel Straka, riaditeľ programov VAIA.

Údajne ani nechceme vymýšľať koleso a vyšperkovať ho byrokraciou, ako to len my vieme. Pomôcť tomu má povinná zahraničná účasť na projekte, ktorý bude musieť mať troch aktérov. "Preberáme najlepšiu prax zo zahraničia," uviedla generálna riaditeľka VAIA Michaela Kršková. Keby to vyšlo, mohlo by to u nás raz vyzerať ako vo vedeckých inštitúciách, kde bola Dominika Fričová spolu s ďalšími vedcami po rozumy v marci počas návštevy expremiéra Hegera v Jeruzaleme. "Nie je to iba o financiách, ktoré tam idú, ale aj tom podpornom prostredí," dodala Dominika. 90 miliónov eur je teda na vláde odklepnutých. Čo sa týka samotnej vedy a výskumu na Slovensku, je naozaj čo obnovovať. Ešteže sa to volá aj plán obnovy.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy