Skoro jasno
20°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Obnova rodinných domov z peňazí Plánu obnovy napreduje pomaly. Vláda teraz sľubuje výhodnejšie podmienky
Zdielať na

Obnova rodinných domov z peňazí Plánu obnovy napreduje pomaly. Vláda teraz sľubuje výhodnejšie podmienky

BRATISLAVA / Chceli vynoviť domy, namiesto toho zatiaľ vynovujú iba podmienky. Vidina niekoľko-tisícovej dotácie na výmenu okien či zateplenie síce vzbudzuje veľký záujem, ale napokon ľudí odradila byrokracia a nešťastne nastavené podmienky. Masová obnova rodinných domov za peniaze z plánu obnovy tak napreduje len pomaly. Za prvých 6 mesiacov sa z pol miliardového koláča určeného na energetické úspory rozdal len zlomok - 3 percentá. Budajov rezort preto sľubuje reštart a nové podmienky pre získanie peňazí.

V dobrej nálade a pred netradičnou kulisou sa ešte v septembri minulého roka vydali vládne špičky predstaviť zámer zrekonštruovať za európske peniaze 30 tisíc rodinných domov. "Veríme, že do konca roka prvých 4-tisíc záujemcov bude môcť začať obnovovať svoj dom," uviedol vtedy minister životného prostredia Ján Budaj. Ani po polroku výsledok nie je 4-tisíc ale 129 podpísaných zmlúv. Europoslanec Martin Hojsík hovorí o fiasku, po ktorom by si v bežnej firme balili zodpovední kufre. 

Aj keď sa slovu fiasko Ján Budaj bráni, sám začiatkom marca priznal, že konzultáciami sa k podaniu žiadosti prepracoval v priemere iba jeden z desiatich záujemcov. Prijímanie žiadostí preto zastavili a pripravili nové, nádejajú sa, že atraktívnejšie podmienky. Aj naďalej platí, že štátny príspevok možno žiadať iba pre rodinné domy skolaudované pred 1. januárom 2013. Využiť ho je možné, napríklad na zateplenie, výmenu okien, no napríklad aj fotovoltické panely. Cesty k nemu sú rôzne, no cieľ je v zásade jediný - dosiahnuť minimálne 30-percentnú úsporu energie. Z plánu obnovy na to môžete dostať finančnú injekciu 15-tisíc a pri 60-percenntej úspore až 19-tisíc eur a pozor, novinkou je, že už nie pri 40-percentnej ale 25-percentnej spoluúčasti.

Odpadá aj časť administratívnej záťaže. K vyplneniu žiadosti stačí občiansky preukaz, list vlastníctva a potvrdenie o veku stavby. Nie je viac potrebné doložiť stavebné povolenie či trvalý pobyt. "Tešila som sa na to ale problem bol nemala som v tom dome trvalý pobyt, takže som vypadla z kola," povedala záujemkyňa o dotáciu Andrea. 

Podávanie žiadostí opäť spustia koncom apríla. Dovtedy majú záujemcovia čas na prípravu a konzultácie. Bratislavskú pobočku takto navštívil aj pán Ľubomír. Spätne by si chcel prostredníctvom výzvy nechať zafinancovať inštaláciu fotovoltiky, no to samo o sebe na splnenie podmienok nestačí. Jeho ďalšie kroky budú preto smerovať za energetickým audítorom. "Keď človek má len nejakú predstavu čo by chcel robiť tak mu vieme odporučiť nejaké opatrenia, čiže mu povieme toto si dajte zatepliť strechu steny aby vám to vyšlo aspoň na 30 percent.// samotne zateplenie steny čo prekvapi určite divákov nevychádza na 30 percent, vždy to treba s niečím skombinovať. Snaźíme sa aj tie odporúčania robiť tak aby boli ekonomicky čo najmenej bolestíve ale mali čo najväčší efekt," dodal Vladimír Laco, energetický audítor.

Ak sa klient s odporúčaním stotožní, audítor mu vypracuje energetický certifikát. Cena sa pohybuje v stovkách eur a pre získanie dotácie je podmienkou. Po novom ho stačí doložiť tri mesiace po podpise zmluvy. Martin Hojsík je skeptický. Ministrovi Budajovi odkazuje, že sa nevie poučiť z vlastných chýb. "Aj tie úpravy, ktoré navrhuje poverený minister Budaj, stále pomáhajú viac tým, ktorí majú peniaze namiesto tých, ktorí sú ohrození energetickou chudobou a tú pomoc skutočne potrebujú," doplnil Hojsík. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy