Polojasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Jedna z najväčších pôžičiek v histórii krajiny. Slovensko si požičalo tri a pol miliardy eur.
Zdielať na

Jedna z najväčších pôžičiek v histórii krajiny. Slovensko si požičalo tri a pol miliardy eur.

BRATISLAVA / Najväčšiu pôžičku v stredoeurópskom priestore v tomto roku si dovolilo na seba ušiť v stredu 15. februára Slovensko. Naša malá krajina si požičala na svoj chod miliardy eur. Splácať sa bude najbližšie až o vyše desať rokov. Dobrou správou je, že Slovensku investori veria a o naše dlhopisy bol veľký záujem, stále ide o mega pôžičku a keby dokázali naše vlády hospodáriť lepšie, nepotrebovali by sme toľko.

Slovensko urobilo v stredu mega kšeft. Spolu sme si požičali tri a pol miliardy eur. Slušné na naše pomery, aj lokálne. "Ide o druhú najväčšiu transakciu Slovenskej republiky na finančných trhoch v histórii a zároveň ide o najväčšiu transakciu na finančných trhoch tento rok v krajinách strednej a východnej Európy," ozrejmil Daniel Bytčánek, riaditeľ agentúry pre riadenie dlhu a likvidity SR. 

Investori zatiaľ z našej vnútornopolitickej chaotickej situácie nervózni nie sú a naše dlhopisy si kúpili Nemci, Švajčiari či Rakúšania. Teda, zodpovedné krajiny, ktoré by nešli do riskantného biznisu. "Pri obidvoch emisiách sme dosiahli dopyt viac ako 12 miliárd eur," doplnil Bytčánek.  

Slovensko si tak požičalo s úrokom približne 4 percentá. Ešte donedávna sa dalo skoro zadarmo, ale inflácia úraduje aj tu. Vzhľadom na aktuálnu situáciu na finančných trhoch hodnotí krok agentúry pre riadenie dlhu analytik pozitívne. "To bolo veľmi rozumné a prezieravé rozhodnutie," vysvetlil Stanislav Pánis, ekonomický analytik. 

Napriek dobrým úrokom ide stále o pôžičku a to mega. "Úrok 4 percentá je je niečo, čo obrovsky viac zaťaží vlastne samotný štátny rozpočet. Preto je veľmi kľúčové byť rozpočtovo zodpovedný," vyjadril sa Marián Viskupič, poslanec NR SR.

To Slovensko nikdy extra nebolo. Momentálne už vôbec nie. Keby bolo, nemuseli by sme si brať na plecia budúcej generácií toľko toho. "V prípade lepšieho stavu verejných financií respektíve podstatnejšieho schodku štátneho rozpočtu by vznikla aj potreba požičať si na trhoch podstatne menej," dodal Pánis.

Tento rok pri tom nekončíme. Ardal ešte chystá niekoľko emisií. "Tento rok potrebujeme na financovanie štátu približne 8 miliárd eur," dodal na záver Bytčánek. Ardal teda vydal dlhopisy v hodnote 3,5 miliardy eur. Predstavuje to asi 330 desať-poschodových panelákov, ktorý má každý na poschodí 3 trojizbové byty. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy