Jasno
19°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Zásoby krvných skupín na Slovensku zažívajú regres, nedostatok hlásia s negatívnym Rh faktorom
Zdielať na

Zásoby krvných skupín na Slovensku zažívajú regres, nedostatok hlásia s negatívnym Rh faktorom

BRATISLAVA / Do 10. marca prebieha na Slovensku kampaň slovenského kríža, Valentínska kvapka krvi. A tá tohtoročná môže Národnej transfúznej službe veľmi pomôcť. Po návale cez vianočné sviatky aktuálne hlásia nedostatok všetkých krvných skupín s negatívnym Rh faktorom.

V rámci celého Slovenska iba polovica z ôsmich krvných skupín hlási dostatočné zásoby. Pri ďalších štyroch je stav zásob nedostatočný či dokonca hraničný. Národná transfúzna služba eviduje pokles stavu zásob krvných skupín s negatívnym Rh faktorom. V niektorých prípadoch preto nemocnice čakajú na zásoby dlhšie. Súvisí to aj s tým, že viacero darcov sa takpovediac vyčerpalo vo vianočnom období, keď evidovali veľký záujem o darovanie. A tak teraz cítiť pokles.

"Taktiež je v tomto období vysoká chorobnosť – rôzne respiračné ochorenia, chrípka, covid-19, čo sa taktiež prejavuje na počte vykonaných odberov na našich odberných pracoviskách," vysvetlila Martina Frigová, hovorkyňa Národnej transfúznej služby SR. 

Počty darcov klesali s príchodom pandémie. Národná transfúzna služba predpokladá, že ak nedôjde k zhoršenie epidemiologického stavu pri ochorení covid-19, návrat k počtom odberov na čísla spred začiatku pandémie očakávajú ešte v tomto roku. "Jeden darca vie zachrániť život až trom pacientom. Mnohí darcovia uvádzajú, že práve tento ,euforický‘ pocit je pre nich obrovským benefitom, ktorý im prináša darovanie krvi," dodala Frigová.

"Je to super, keď príde správa, že moja krv niekomu zachránila život. Pri pravidelnom darovaní krvi má darca krvi prehľad o svojom zdravotnom stave niekoľkokrát ročne," ozrejmila Janka Ulipová, pravidelná darkyňa krvi.

Iba v rámci centier Národnej transfúznej služby sa vlani udialo viac ako 160-tisíc odberov. Krv darovalo takmer 90-tisíc darcov, z toho polovica si na odberové lôžka ľahla aspoň dvakrát. Najaktívnejší darca daroval krv alebo zložky krvi neuveriteľných 16-krát. "Od vzniku našej spoločnosti ešte nenastala situácia, že by sme niektorú krvnú skupinu nemali vôbec," doplnila na záver Frigová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy