Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Problém so zamestnanosťou je stálym "strašiakom" na Slovensku
Zdielať na

Problém so zamestnanosťou je stálym "strašiakom" na Slovensku

BRATISLAVA / Slovensko má naďalej veľký problém. Státisícová armáda nezamestnaných a pritom desaťtisíce voľných pracovných miest. Napriek rôznym projektom sa vláde nedarí dodať firmám dostatočné množstvo pracovníkov. Tie čoraz hlasnejšie hovoria o tom, že sme odkázaní na pracovníkov z tretích krajín. Nejde pritom len o ich dovoz na Slovensko, ale aj o to, aby tu zostali a prišli za nimi aj ich rodiny. Slovensko je na nich jednoducho odkázané.

Vyše 160-tisíc voľných miest a zároveň vyše 80-tisíc pracovných ponúk, v tomto smere má Slovensko naďalej veľký problém. "Napriek obrovskej nezamestnanosti máme problémy, nie že nájsť kvalifikovaných, ale vôbec nejakých," objasnil Alexander Matušek, prezident Zväzu automobilového priemyslu. Tento dlhodobý problém sa nedarí odstrániť žiadnej vláde. Pokusy sú rôzne. Ministerstvo práce aj v minulom roku vytvorilo podporné projekty či rekvalifikačné kurzy. "Spúšťal sa projekt Chyť sa svojej šance - 6860 podporených uchádzačov o zamestnanie, Nestrať prácu, vzdelávaj sa - 4921 podporených uchádzačov, Aktivácia znevýhodnených - 4057 podporených uchádzačov," ozrejmil Karol Zimmer, generálny riaditeľ ústredia práce.

To ale nestačí, nie len zamestnávatelia pociťujú tento problém, ale aj pracovné portály, ktoré zaznamenávajú rekordné počty pracovných ponúk. "Nie všetky miesta sa darí aj obsadzovať. Na Slovensku už dlhodobo chýba pracovná sila, či už kvalifikovaná, alebo aj nie," vyjadrila sa Katarína Tešla, PR manažérka kariéra.sk. Na Slovensku má pritom pribudnúť ďalšia automobilka. Keďže slovenské vlády, jedno ktoré, dlhodobo nevedia zabezpečiť dostatok kvalifikovanej sily, tak firmy musia dovážať aj ľudí zo zahraničia. Od januára sa zamestnávateľom zjednodušil aspoň proces prijímania ľudí z tretích krajín. 

"V prípade, že existuje racionálny dôvod, tak potom je tento systém jednoduchší," doplnil Zimmer. Firmy budú potrebovať ešte viac. Ľudí nechcú len dovážať, ale si ich aj udržať. "Aby nám sem nechodili len pracovníci, ale aby prišli s celými rodinami a sa tu niekde ukotvili, lebo pritom demografickom vývoji je úplne jasné, že tých ľudí potrebovať budeme," objasnil Matušek. 

"Nebudem toto podporovať," vyjadril sa Milan Krajniak, poverený minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR. Minister práce v demisii má pre firmy, ktoré bojujú s energetickou a surovinovou krízou, infláciou, či nedostatočnou vládnou pomocou, ešte jeden strohý odkaz v tomto smere. "Keď je takýto stav, budú musieť zdvihnúť platy," doplnil Krajniak.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy