Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Slovensko získalo ďalšie prvenstvo: Ceny energií nám ukroja z rodinných rozpočtov najviac z celej EÚ
Zdielať na

Slovensko získalo ďalšie prvenstvo: Ceny energií nám ukroja z rodinných rozpočtov najviac z celej EÚ

BRATISLAVA / Ceny energií trápia celú Európu a Slovensko špeciálne. Podľa výpočtov ekonómov nám z rodinných rozpočtov ukrajujú najviac v rámci únie. Vláda od začiatku leta sľubuje, že na budúci rok budú mať domácnosti možnosť viazanosti s SPP tak, aby nemali skokové nárasty. Lenže je november a stále sme sa nedozvedeli, ako. Aby toho nebolo málo, podobne zle sme na tom medzi krajinami únie aj s cenami potravín.

V rámci únie nám opäť raz prischlo nelichotivé prvenstvo. Ceny energií nám ukroja najviac z rodinných rozpočtov. "Na Slovensku nám energie z našich rodinných rozpočtov ukrajujú až deväť percent. Je to najvyšší podiel v celej Európskej únii," informovala analytička WOOD & Company Eva Sadovská. Vo výdavkoch na energie sú za nami Poliaci, Česi a s istým odstupom aj Maďari. Priemer únie je len cez štyri percentá. Na posledných miestach sú južanské štáty, ktoré nemusia tak kúriť a výnimku tvorí Luxembursko. Energeticky najohrozenejšími sú osamelí seniori, jednorodičovské domácnosti či mnohočlenné rodiny. V súvislosti s rastúcimi nákladmi na energie sa čoraz viac skloňuje pojem „energetická chudoba“.

Štáb TV JOJ sa pýtal ľudí na Hornom Zemplíne. Humenčania im povedali, že táto štatistika má na nich v realite oveľa tvrdší dopad. "Pred rokom som platila 130 eur a teraz 208. A byt mám malý, iba 52 metrov," povedala Humenčanka. 85-ročnej pani Helene vysoké ceny komplikujú presťahovanie do domova seniorov. "Po dvadsať eur na deň, šesťsto na mesiac. A dôchodok mám 430 eur. Ak mi nepomôžu deti, tak to nezvládnem," vyjadrila sa pani Helena. Na Slovensku ceny pre domácnosti určuje regulátor a k ich zmenám dochádza zväčša od januára. Na cenotvorbu má ale vplyv dianie na burzách s energiami počas predchádzajúceho roka. "Zdraženie, ktoré bolo tento rok, by sa malo premietnuť až v budúcom roku," uviedla Eva Sadovská.

Ešte na začiatku leta minister hospodárstva Richard Sulík informoval, že má štát dohodu s plynármi a ľudia podľa viazanosti rok alebo štyri získajú isté výhody a stabilitu. Od augusta potom mali dostávať nové zmluvy. Nestalo sa tak. "Spravím všetko preto, aby to bolo od septembra spustitelné," povedal vtedy Sulík. Nestalo sa tak ani v septembri a potom ani v októbri. Je november a dozvedáme sa už obohratú pesničku. "Kolega Sulík povedal, že zanechal riešenia na striebornom podnose a zistili sme, že tam bol hrdzavý podnos bez akýchkoľvek riešení," povedal minister financií Igor Matovič. Ako teda s energiami ľudia stále nevedia, ale vraj už onedlho. "Maximálne do dvoch týždňov budú informácie pre domácnosti aj čo sa týka zastropovania cien elektriny aj plynu," doplnil Matovič.

Slovákov v rámci Európskej únie pritom netrápia nadpriemerne len energie, rovnako sme na tom s potravinami. "Na potraviny míňame z našich rodinných rozpočtov až dvadsať percent," informovala Sadovská. Sociálne slabým rodinám v Humennom pomáha aj občianske združenie. Potraviny im zabezpečia vďaka potravinovej banke supermarketu. "Tým pádom ľudia si môžu odložiť na horšie časy, na energie. Čiže je to už trošku cítiť," uviedla Katarína Kočanová z OZ Srdce pre všetkých. V súvislosti s energetickou krízou sa už v Európe ujal nový výraz "heat or eat", teda kúriť alebo jesť. Aby sme to na Slovensku nepovýšili na nekúriť a nejesť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy