Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Slovenskú ekonomiku neťahajú z problémov ani automobilky
Zdielať na

Slovenskú ekonomiku neťahajú z problémov ani automobilky

BRATISLAVA / Najhorší v únii. Taký bol náš medziročný rast v prvom kvartáli tohto roka. Ekonomika síce poskočila cez tri percentá, ale neťahala ju výroba áut, ako by to v našej pro-exportnej krajine malo byť. Bola to najmä domáca spotreba, čo sa tiež onedlho môže zmeniť a to vďaka vysokým cenám. Situácia je zlá skoro všade a pred prepadom ekonomík varuje najnovšie aj Svetová banka.

Čísla štatistického úradu vyzerajú na prvý pohľad fajn, ale keď to rozmeníme na drobné, alebo inak u nás v priemysel krajine na súčiastky, tak to až tak ružovo nevyzerá.

"V oblasti priemyslu bola situácia veľmi rozkolísaná. Časť ťažisková, autá, bola v poklese o 15 percent," povedala Jana Morháčová, hovorkyňa Štatistického úradu.

Prichádza tak k totálnej zmene. Predtým aj v zlých časoch bola na tom ekonomika Slovenska vďaka automobilkám v rámci eurozóny dobre, teraz nie.

"Aj ten prvý kvartál bol najpomalší spomedzi celej únie," hovorí Ľubomír Koršnák, analytik Unicredit Bank.

Závody chrliace predtým autá na viaceré zmeny stoja teraz každú chvíľu.

"Už viac ako dva roky bojujeme s krízou výpadkami tovarov," povedala hovorkyňa Volkswagen Slovakia Lucia Kovarovič Makayová.

Aj najväčšia fabrika, Volkswagen, dnes ide, na začiatku týždňa ešte stála. Prichádza tak k nepríjemnému paradoxu.

"Súčasné problémy auto-moto nesúvisia so slabým dopytom, ale so slabou ponukou," hovorí Ľubomír Koršnák.

Čo je horšie, že ani po dvoch rokoch Jobove rany nemiznú. Covid ešte nepovedal posledné slovo, surovinová kríza nekončí a ani Rusi nechystajú ukončiť svoju agresiu na Ukrajine. Na základe toho najnovšie znížila odhad rastu globálnej ekonomiky aj Svetová banka. Očakáva nepríjemný stav, takzvanú stagfláciu. Budú rasť len ceny, nie ekonomiky. To sa naposledy vo veľkom dialo v 70. rokoch minulého storočia. V takomto prípade našu ekonomiku domáca spotreba už nepotiahne. Ľudia na to mať nebudú.

"Má potenciál znižovať domáci dopyt a to potom bude ohrozovať aj ďalší ekonomický rast," dodáva Ľubomír Koršnák.

Následky pandémie a ruskej agresie sú citeľné už dlhodobo:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy