Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Učiteľské platy nevyriešili. Hlasovanie o odvolávaní Sulíka bude ďalšou skúškou koalície
Zdielať na

Učiteľské platy nevyriešili. Hlasovanie o odvolávaní Sulíka bude ďalšou skúškou koalície

BRATISLAVA / Minister financií predložil svoj návrh, aby zvýšenie platov učiteľov bolo financované zo zvýšenia daní za alkohol, cigarety a hazard. SaS to vetovala. Na politické spory liberálov a Matovičových obyčajných ľudí zatiaľ doplácajú učitelia. Otázka ich platov je stále otvorená. Minister školstva síce po rokovaní vlády hovoril o konštruktívnej debate a možnom riešení, ale nič konkrétne nesľúbil. A po následnej tlačovej konferencii ministra financií bolo aj tak opäť všetko inak.

Minister školstva avizoval rokovania o 10% zvýšení platov od januára a o 3% už od 1.júla, v zmysle kolektívneho vyjednávania, kde sa tiež ešte rokuje. "My sme tento týždeň mali rozporové konanie, pretože túto čiastku 3% zvyšovania nemáme v rozpočte ministerstva školstva, tieto peniaze musíme dostať z ministerstva financií," hovorí minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS). 

Nájsť peniaze na zvýšenie platov cez vyššie dane ale odmietli

Koaličná strana Sloboda a Solidarita v stredu, 8. júna, na rokovaní vlády vetovala návrh ministra financií Igora Matoviča na zvýšenie viacerých daní a následné zvýšenie platov učiteľov. Po zasadnutí kabinetu to potvrdil minister hospodárstva Richard Sulík. "Tento návrh dnes Igor Matovič predložil na vládu a my sme tento návrh vetovali," uviedol s tým, že sú pripravení baviť sa o zvýšení niektorých daní iba v prípade, ak iné dane klesnú. Šéf liberálov zároveň ocenil, že ich veto bolo rešpektované. Spájanie zvyšovania daní so zvyšovaním platov učiteľov označil za nekorektné. "My to vnímame ako vydieranie," zhodnotil.

K situácií sa vyjadril premiér 

A celá situácia okolo vetovania, aby sa zvýšenie platov učiteľov zaplatilo zvýšenými daňami za hazard, alkohol a cigarety, koalične nevonia ani predsedovi vlády, ktorí sa márne snaží svojich dvoch ministrov umravniť. "Veto strany SaS sme rešpektovali, musím ale podotknúť, že si myslím, že uplatňovanie tohto veta je v rozpore s programovým vyhlásením vlády, pretože nikde, ani v koaličnej zmluve, ani v programovom vyhlásení vlády, sme si nedohodli, že nebudeme zvyšovať dane, uviedol premiér Eduard Heger (OĽaNO).

Téma zvýšenia platov učiteľov ešte nie je uzatvorená, hovorí Gröhling

Téma zvýšenia platov učiteľov ešte nie je podľa ministra školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS) uzatvorená. Prvotne po rokovaní vlády  zhodnotil, že debata o danej téme bola konštruktívna a pokojná. Dohodli sa, že nasledujúce dni si opätovne sadnú za stôl a vysvetlia si svoje postoje. V priebehu budúceho týždňa by mali mať spolu s premiérom Eduardom Hegerom (OĽaNO) stretnutie k téme platov učiteľov. Dodal, že na stretnutí sa možno zúčastní aj minister financií SR Igor Matovič (OĽaNO).

Matovič: Minister školstva sa zapísal do dejín 

Matovič ale zvolal tlačovú besedu a vyhlásil, že sa minister školstva Branislav Gröhling zapísal do svetových dejín, pretože vetoval zvyšovanie platov zamestnancov školstva a vyššie dane. Riešenie navrhnuté Gröhlingom využiť peniaze napríklad z nadvýberu daní, ale nie je podľa ministra financií možné. Matovič na tlačovej besede predložil tabuľky, kde sú zosumarizovanie daňové nadpríjmy štátu. Podľa Matoviča štát nedokáže zvýšiť platy z nadpríjmov štátneho rozpočtu. Ako uvádza, odhad poslednej daňovej prognózy je 327 miliónov eur. "Skutočnosť je taká, že z tej kasičky sme dnes minuli viac, ako v nej je," tvrdí Matovič. Podľa Matoviča nám na stole ležia položky - rozpočtové nadvýdavky za 1,648 miliardy. 

Naď s Matovičom odkazujú, že peniaze si nenakreslíme 

"Ja neviem, či si tie peniaze nakreslíme, lebo požiadavky, ktoré sú od rezortov, sú päťnásobne vyššie, ako sú možnosti štátneho rozpočtu, čiže buď máte menšie požiadavky alebo máte vyššie príjmy. Tie príjmy sa musia navýšiť jedinou cestou, a to je cesta navyšovania daní," tvrdí minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO). 

Situácia v koalícii sa neupokojila

Žiadne podanie si rúk medzi ministrom financií a ministrom hospodárstva neprebehlo. SaS ani nezrušila to, že dočasne nebudú chodiť na zasadnutia koaličnej rady. Budú fungovať ako externí poradcovia. Premiérovi budú dávať svoje stanoviská buď telefonicky alebo písomne. No a takto by to vraj malo fungovať až dovtedy, pokiaľ sa situácia medzi Igorom Matovičom a Richardom Sulíkom neupokojí. 

Matovič navrhuje priame prenosy z koaličných rád 

Podľa ministra financií by upokojenie situácie alebo vysvetlenie, ako to vlastne na koaličnej rade chodí mohlo priniesť to, aby sa rokovania nakrúcali. "Najviac by upokojilo, ak by boli priame prenosy z koaličných rád," hovorí Matovič. "Ja to absolútne odmietam, to má byť práve bezpečným priestorom, kde sa vydiskutujú všetky problémy," hovorí vicepremiérka pre investície a informatizáciu Veronika Remišová (Za ľudí).

Odvolávanie ministra hospodárstva 

Otázkou je ako sa celá situácia v koalícii premietne do odvolávania ministra hospodárstva v parlamente, s ktorým prichádza opozičný Smer-SD. "Najväčšiu mieru zodpovednosti nesmie minister hospodárstva Richard Sulík. Predsa nie je možné, aby v Nemecku bol lacnejší benzín ako na Slovensku," tvrdí predseda Smeru-SD Robert Fico. "Podporíme návrh na odvolávanie Richarda Sulíka," hovorí nezaradený poslanec Erik Tomáš (Hlas-SD). "Vnímam to, ako snahu strany Smer o návrat k moci, v tomto naša koaličná dohoda jasne platí," uviedol Heger. "Nikdy nehlasujeme za odvolanie koaličného partnera," tvrdí Remišová. "Nebudeme rozbíjať túto vládu, nie, určite nebudeme tí, ktorí povedia, vy dvaja sa neviete dohodnúť a my tým pádom odchádzame," uviedol predseda národnej rady SR Boris Kollár (Sme Rodina). 

K hlasom za odvolanie sa chce pridať, podľa vyhlásenia pre portál Aktuality.sk, aj poslanec Oľano, György Gyimesi, čo už porušením koaličnej zmluvy smrdí. "Ja odporúčam našim poslancom, aby hlasovali svojim svedomím a presvedčením," hovorí Matovič. "Uvidíme, koľko poslancov nadobudne dojem, že vykonávam svoju robotu natoľko zle, že mám byť odvolaný," tvrdí Sulík. "Možno sa nájde pár jedincov, ktorí naozaj preukazujú svoju pomýlenosť a zahlasujú za to, keď takto niekto urobí, tak to bude porušenie koaličnej zmluvy," hovorí Naď. 

Na zmene paragrafu 363 nie je v rámci koalície zhoda, uviedla Kolíková 

Na zmene paragrafu 363 podľa ministerky spravodlivosti Márii Kolíkovej (nom. SaS) nie je zhoda v rámci koalície. Kolíková tvrdí, že prišla s viacerými návrhmi na jeho zmenu, no bezvýsledne. Napriek tomu je však presvedčená, že paragraf je potrebné zúžiť. Informovala o tom ministerka po dnešnom rokovaní vlády. "Takýto veľký priestor by generálny prokurátor nemal mať a neprispieva to ani k dôveryhodnosti tejto inštitúcie," podotkla Kolíková.

Na Slovensku by sa malo v druhom polroku uskutočniť 26 vojenských cvičení

Na Slovensku by sa malo v druhom polroku 2022 uskutočniť 26 vojenských cvičení a príslušníci Ozbrojených síl SR by sa mali zúčastniť na 48 cvičeniach mimo územia Slovenska. Vláda vyslovila súhlas s prítomnosťou zahraničných ozbrojených síl na území SR a s vyslaním OS SR mimo územia SR na účel vojenských cvičení v druhom polroku 2022, prechodov cez územie Slovenskej republiky na základe medzinárodných zmlúv z oblasti kontroly zbrojenia, odzbrojenia a budovania dôvery a bezpečnosti.

Slovenskí vojaci budú tiež pôsobiť mimo územia Slovenska podľa zmluvy o konvenčných ozbrojených silách v Európe na území Ukrajiny, Moldavska, Bieloruska, Gruzínska, Arménska a Azerbajdžanu, podľa Zmluvy o otvorenom nebi na území Ukrajiny, Českej republiky a Poľskej republiky, Ruskej federácie a Bieloruska. Ďalej budú príslušníci OS SR vykonávať činnosť podľa Viedenského dokumentu, a to na území Ukrajiny, Moldavska, Srbska, Rakúskej republiky, Gruzínska, Bosny a Hercegoviny, Arménska, Azerbajdžanu, Ruskej federácie, Bieloruska, Kirgizska, Tadžikistanu a Uzbekistanu. V súvislosti s týmito zmluvami budú na Slovensku pôsobiť aj príslušníci zahraničných ozbrojených síl.

Príspevky pre opatrovateľov sa od júla zvýšia

Viac ako 64-tisíc opatrovateľom v produktívnom veku a opatrovateľom, ktorí dostávajú dôchodkovú dávku, sa od začiatku júla zvýši príspevok na opatrovanie. Príspevok pre poberateľov v produktívnom veku pri celodennom opatrovaní jednej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím vzrastie o 17,21 eura na 525,65 eura mesačne. Tento príspevok v súčasnosti od štátu dostáva 39-tisíc opatrovateľov. Ak je poberateľ príspevku súčasne aj dôchodcom a celodenne opatruje jednu osobu s ŤZP, príspevok pôjde nahor o 8,63 eura na 262,85 eura. Takýchto opatrovateľov je 23,3 tisíca. Vyplýva to z nariadenia, ktoré v stredu schválila vláda.

Od začiatku júla stúpne aj sadzba za jednu hodinu osobnej asistencie, a to o 38 centov na 5,20 eura. Táto sadzba slúži na výpočet výšky peňažného príspevku na osobnú asistenciu. "Prinesie to zvýšenie peňažného príspevku na osobnú asistenciu o približne 53,20 eura mesačne," uviedlo ministerstvo práce a sociálnych vecí. Osobnú asistenciu fyzickej osobe s ŤZP v súčasnosti vykonáva 15,6 tisíca asistentov.

Peňažný príspevok na opatrovanie štát poskytuje priamo osobe, ktorá opatruje fyzickú osobu s ŤZP odkázanú na opatrovanie. Jeho výška je stanovená v závislosti od toho, či opatrovateľ poberá, resp. nepoberá niektorú z dôchodkových dávok, od počtu opatrovaných fyzických osôb s ŤZP a od rozsahu poskytovaného opatrovania. Nariadením sa zvyšujú všetky mesačné výšky peňažného príspevku na opatrovanie u opatrovateľov v tzv. produktívnom veku, ako aj u opatrovateľov poberajúcich dôchodkovú dávku.

Poplatky za uloženie stavebného odpadu na skládku sa od júla zvýšia

Od začiatku júla sa zvýšia poplatky za uloženie stavebných a demolačných odpadov na skládky odpadov. Týkať sa to bude výkopovej zeminy a kameniva, ako aj stavebného odpadu. Vyplýva to z novely nariadenia vlády o výške sadzieb poplatkov za uloženie odpadov, ktorú schválila vláda.

Kým v súčasnosti sadzba pri výkopovej zemine dosahuje 7 eur za tonu a pri stavebnom odpade 8 eur za tonu, od budúceho mesiaca sa tieto sadzby zvýšia na 8 eur za tonu pri výkopovej zemine a na 25 eur za tonu pri stavebnom odpade. V roku 2023 pôjde o nárast na 10 eur za tonu výkopovej zeminy a 30 eur za tonu stavebného odpadu. Od roku 2024 sadzby stúpnu na 15 eur za tonu výkopovej zeminy a na 35 eur za tonu stavebného odpadu.

Poplatky za uloženie stavebných a demolačných odpadov na skládky odpadov sa zvyšujú tak, aby znevýhodňovali uloženie odpadov na skládky odpadov pred ich recykláciou. Zvýšenie poplatkov súvisí s reformou nakladania so stavebným odpadom a odpadom z demolácií, ktorou sa má zvýšiť potenciál obehového hospodárstva v oblasti stavebného odpadu a sektora stavebníctva. Má to viesť k vyššej miere recyklácie a predchádzaniu vzniku stavebného odpadu.

"Stavebné odpady a odpady z demolácií predstavujú dlhodobo z hľadiska produkcie odpadov najvýznamnejší odpadový prúd. Zároveň sú špecifické svojím vysokým potenciálom opätovného použitia a recyklácie, vrátane nahradzovania veľkého množstva primárnych surovín, čo môže mať významné výhody z hľadiska udržateľného rozvoja a kvality života," tvrdí rezort životného prostredia. Slovensko podľa ministerstva patrí dlhodobo na chvost v miere recyklácie stavebných odpadov. Zvýšenie príspevkov na opatrovanie a sadzby na hodinu osobnej asistencie si v druhom polroku tohto roka zo štátneho rozpočtu vyžiada 7,8 milióna eur a v budúcom roku 19,1 milióna eur.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy