Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Pojednávanie v kauze Dobytkár pokračuje: Od rána vypovedá obžalovaný Ľubomír Kropil
Zdielať na

Pojednávanie v kauze Dobytkár pokračuje: Od rána vypovedá obžalovaný Ľubomír Kropil

BANSKÁ BYSTRICA / Na Špecializovanom trestnom súde pokračuje pojednávanie v kauze Dobytkár. V procese, kde ide o miliónové úplatky pri prideľovaní agrodotácií v Pôdohospodárskej platobnej agentúre, od rána vypovedá obžalovaný Ľubomír Kropil. Ten mal v korupčnej schéme fungovať ako takzvaný vybavovač.

Bývalý regionálny politik HZDS Ľubomír Kropil na pojednávania doteraz nechodil. Bránila mu v tom vážna choroba, no jeho výpoveď je kľúčová. Keďže korupčné správanie priznal už v prípravnom konaní, ostatní obžalovaní čakajú na jeho výsluch a až potom chcú vypovedať oni. NAKA ho v kauze Dobytkár zadržala medzi prvými ešte v marci 2020. Pri domových prehliadkach u neho našli umelecké diela za zhruba milión eur.

Na úvod dnešného výsluchu Kropil priznal spáchanie trestných činov nepriamej korupcie a podplácania. V korupčnej schéme mal fungovať ako tzv. vybavovač. S ďalším obžalovaným, Viktorom Miklasom, pracovali v akomsi tandeme. Miklas doniesol žiadateľov a u Kropila podpisovali zmluvy a vypracovali projekt.

Dobytkár je jedna z najväčších káuz týkajúca sa kšeftovania s agrodotáciami, systém mal fungovať roky. Medzi ôsmimi obžalovanými sú aj Norbert Bödör a Martin Kvietik. Obžaloba v kauze dobytkár má 35-tisíc strán, skupina mala na úplatkoch vybrať a zlegalizovať milióny eur.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy