Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V PPA je opäť horúco: Jeden zo zamestnancov vynášal informácie
Zdielať na

V PPA je opäť horúco: Jeden zo zamestnancov vynášal informácie

BRATISLAVA / Po veľkej kauze Dobytkár, je v Poľnohospodárskej platobnej agentúre opäť horúco. Generálny riaditeľ tvrdí, že jeden zo zamestnancov vynášal citlivé informácie obvinenej osobe zo subvenčného podvodu. Obvinený je zároveň podľa vedenia agentúry v konflikte s PPA. Bývalá riaditeľka sekcie riadenia rizík a prevencie protispoločenskej činnosti to ale vidí inak.

Generálny riaditeľ PPA trestné oznámenie, ktoré avizoval, ešte stále nepodal

Tvrdí, že sa vynorili ďalšie záležitosti, preto ho chce na generálnu prokuratúru podať obšírnejšie. Dotknutý zamestnanec je pritom zo sekcie protispoločenskej a protikorupčnej činnosti. "Sme zistili, že v dokumentoch, ktoré sa týkali aj inkriminovaného subjektu, nám zmizlo 200 strán z dokumentácie. Takže je to závažná vec, ktorú premietneme aj to trestného oznámenia," uviedol generálny riaditeľ PPA Jozef Kiss. "A podľa PPA to nie je všetko. "Sú v konflikte vo vzťahu k subjektom, ktorým poskytovali neoprávnené informácie, vystavovali rôzne potvrdenia a dokumenty," hovorí Kiss. 

Tieto kroky oceňuje aj koaličná SaS

"PPA urobila ďalší krok k obnove dôvery verejnosti a najmä žiadateľov o finančnú pomoc. Dôležité tiež je, že za viac ako dva roky sa agentúra nepreslávila žiadnou korupčnou aférou," uviedla poslankyňa Jarmila Halgašová (SaS). 

Bývalá zamestnankyňa PPA agentúru ostro kritizuje 

Bývalá zamestnankyňa Pôdohospodárskej platobnej agentúry Zuzana Šubová ale agentúru v statuse na sociálnej sieti tvrdo kritizuje. Tvrdí, že jej zistenia na PPA môžu spustiť akciu Dobytkár 2. "Pevne som verila, že medializované informácie z poľovníckej chaty o Samovi biznismenovi a Jožovi, ktorý príde, keď bude treba, nie sú pravdivé. Bohužiaľ sa ukazuje, že som sa mýlila, a preto som nepristúpila na obchod s ministrom Vlčanom," uviedla na sociálnej sieti bývalá zamestnankyňa Zuzana Šubová. 

Tvrdí, že šéfa PPA upozornila na zamestnanca napojeného na Slávia Capital, aj na obvineného Martina Kvietika. Juraj K. už aj dostal výpoveď. Konflikt je ale v tom, či to riaditeľ PPA vedel alebo nie. "Povedal nám, že vedel, že Juraj K. pôsobil v Slávii Capital, čo ale bolo v ostrom konflikte s tým, čo mi povedal tesne po tom, ako ho vyrazil," uviedla Šubová. 

Šéf PPA ale aktuálne tvrdí, že ho odhalili ešte v januári tohto roku. "Ja mám dokumenty, ktoré preukazujú, že vtedy sme odhalili jeho konflikt záujmov. Od toho dňa, ako sme to zistili, sme zaviedli jeho monitoring," tvrdí Kiss.

Zuzana Šubová tvrdí, že jej zistenia sú natoľko závažné, že budú mať vplyv na akreditáciu PPA. "Bohužiaľ, vedú až k najbližším spolupracovníkom ministra Vlčana. Zamestnanci PPA sú dôvodne podozriví zo zneužitia právomoci verejného činiteľa, subvenčného podvodu, aj zneužívania finančných zdrojov EÚ," uviedla Šubová. 

Jozef Kiss sa bráni tým, že za svojho pôsobenia odhalil a prepustil 29 závadových ľudí vo vyšších pozíciách. "Od 23. mája do 27. mája, pani Šubová zrealizovala všetky kroky, ktoré viedli k tomu, že ja to dnes vnímam, ako ohrozenie agentúry a ministerstva, nakoľko došlo k neoprávnenému poskytnutiu dokumentov a informácií tretej strane," hovorí Kiss. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy