Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Nehybné telo kolobežkára objavili v noci na hrádzi. Muž nezvládol riadenie a spadol na hlavu
Zdielať na

Nehybné telo kolobežkára objavili v noci na hrádzi. Muž nezvládol riadenie a spadol na hlavu

TRENČÍN / Na cestách stúpa počet nehôd s kolobežkármi. Žiaľ, niektoré z nich sa skončili tragicky. Zomrel aj muž z Trenčína, ktorý nezvládol riadenie a z elektrickej kolobežky spadol priamo na hlavu. Podľa polície a odborníkov kolobežkári často nedbajú na vlastnú bezpečnosť a pravidlá premávky.

Jazdu na elektricky poháňanej kolobežke vníma väčšina jej priaznivcov, ako rýchly a bezstarostný spôsob prepravy. Podľa odborníkov ide kolobežkárom častokrát doslova o život, pričom chránení nie sú vôbec alebo minimálne.

Dôkazom je tragická udalosť v Trenčíne

"Na hrádzi našiel v nočných hodinách náhodný okoloidúci telo 50-ročného muža bez známok života s poranením hlavy," informuje hovorkyňa Krajského riaditeľstva policajného zboru v Trenčíne Danka Adámiková. Mužovi sa s najväčšou pravdepodobnosťou stala osudnou veľká nerovnosť na chodníku. V tme ju nemal šancu zbadať a na hlave nemal prilbu. "K mužovi boli privolaní záchranári, ktorí mu, žiaľ, už nedokázali pomôcť," uviedla Adámiková.

"Akékoľvek poškodenie, prípadne výmoľ alebo kameň, vás dokáže z tej kolobežky vyhodiť, pretože kolobežka má veľmi malý rozmer riadidiel, tam vznikajú veľké nárazy na hlavu a hornú časť tela. Keďže kolobežkári a cyklisti nemusia mať ochranu hlavy v meste, dopadá to veľmi tragicky," hovorí znalec z odboru cestá doprava Milan Holéci. 

Jazda na kolobežke má svoje pravidlá 

Aj kolobežka je pritom považovaná za vozidlo a jej vodič je povinný riadiť sa zákonom o cestnej premávke. Vyhnúť sa autám môžete jazdou po chodníku, no aj to má svoje pravidlá. "Jazda na chodníku je povolená, ak jazdíte po pravej strane a vaša rýchlosť neprevyšuje rýchlosť chodcov. Je zakázané jazdiť na kolobežke vo dvojici," informuje Adámiková. 

"Ale najväčšou tragédiou je asi to, že tie kolobežky sa časom vyvinuli, nie na kolobežky, ale na niečo väčšie, možno malý motocykel, ktorý má omnoho väčší výkon, a tým pádom aj omnoho väčšie nároky na jeho vedenie," tvrdí Holéci. Len v trenčianskom regióne evidujú v tomto roku šesť dopravných nehôd, pri ktorých došlo k zraneniu, alebo ako v poslednom prípade k smrti kolobežkára. Polícia preto avizuje intenzívnejšie kontroly.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy