Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Úplný zákaz dovozu ruského plynu by podľa nemeckej ministerky obrany malo byť odpoveďou na vojnové zločiny
Zdielať na

Úplný zákaz dovozu ruského plynu by podľa nemeckej ministerky obrany malo byť odpoveďou na vojnové zločiny

SLOVENSKO A SVET / Európska únia by mala zvážiť úplný zákaz dovozu ruského plynu. Podľa nemeckej ministerky obrany to má byť odpoveď západu na zločiny páchané na Ukrajine. Moskva dodáva do únie približne tretinu plynu, preto bude kľúčové vytvoriť plán "B" pre celú 27-mičku. Postup členských krajín na vlastnú päsť je však cesta do pekla.

Nielen na bojisku, ale aj na poli energetiky sme sa dostali do štádia, kto z koho. Už teraz je preto jasné, že následky pocítime aj my na Slovensku. Stopka pre ruský plyn by znamenala vážne problémy najmä pre priemysel, ktorý by fungoval v obmedzenom režime, čo by mohlo priniesť aj nárast nezamestnanosti. “Samozrejme, bude to veľmi nepríjemné, bude pravdepodobne ekonomický pokles, niekoľko podnikov možno zbankrotuje," povedal analytik INESS Martin Vlachynský. 

O niečo lepšie sú na tom domácnosti, ktoré podľa ministra životného prostredia, môžu plyn efektívne nahradiť. “Tie technológie sú tu, sú k dispozícii, už dnes nie sú extra luxusné a majú návratnosť 3-5 rokov," uviedol minister životného prostredia Ján Budaj. Bezpečnostný analytik si myslí, že skôr, ako siahne po odvetnej akcii Brusel, zavrie kohútiky Moskva. “My sa musíme pripraviť na to, že nám Putin ten plyn vypne, lebo on nás označil za nepriateľské štáty," uviedol energetický a bezpečnostný analytik Karel Hirman. 

Môže sa tak stať už v máji. Okamžité zastavenie odberu síce prináša veľa rizík a neistoty, no výhodou je, že sa končí vykurovacia sezóna. “Minimálne výhľadovo v týždňoch až mesiacoch by to relatívne fungovalo, ak by prišlo k reverzným tokom zo západu. Je to skôr otázka dohody na ďalšiu zimnú sezónu," povedal Vlachynský. 

V tejto súvislosti je veľmi dôležitý spoločný postup členských štátov únie. Európska únia môže súčasnú energetickú krízu zvládnuť len vtedy, keď bude jednotná a preto už teraz hľadá všetky spôsoby, ako dať ruskému plynu červenú kartu. Vyjadrenia, že budeme kupovať plyn aj za ruble, by sa preto z úst našich ministrov preto už nemali opakovať. “Vtedy sme zraniteľný. Vtedy si naozaj s nami Putin utrie topánky," uviedol Budaj. Ani šéf Kremľa nedrží v rukách všetky tromfy. Platí to najmä o plyne zo západnej Sibíri a Jamalu. “Putin nevie niekam inam ten plyn predať a nemôže dlho držať zatvorené tie plynovody a sondy na ložiskách, lebo by došlo k vážnemu poškodeniu tých ložísk," dodal Hirman. 

Najčítanejšie správy