Polojasno
17°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Dodávky ropy z Ruska sú aj naďalej plynulé. Na Slovensku jej máme stále dostatok
Zdielať na

Dodávky ropy z Ruska sú aj naďalej plynulé. Na Slovensku jej máme stále dostatok

BRATISLAVA / Sankcie voči Rusku nebudú zahŕňať okamžité odpojenie od jeho plynu či ropy. Európska komisia dnes predstavila iný plán - chce sa zbaviť závislosti od ruských energií v priebehu najbližších rokov. Všetko však bude v rukách jednotlivých štátov.

Až 40 percent zemného plynu a približne štvrtina ropy, ktorú využívajú obyvatelia EÚ pochádza z Ruska. Závislosť na ruských palivách chce EK ukončiť ešte pred rokom 2030. Okamžité zavretie kohútikov z východu sa nateraz nekoná. Podľa podpredsedu Európskej komisie sme ale príliš závislý od Ruska, a to sa musí skončiť. Dovoz ruského plynu by sme podľa jeho slov dokázali výrazne zredukovať už do konca tohto roka.

"Dve tretiny do konca tohto roka. Je to ťažké, veľmi ťažké, ale je to možné, ak sa posnažíme," povedal predseda Európskej komisie Frans Timmermans. Analytici upozorňujú, že Slovensko patrí medzi krajiny, ktoré sú na energiách z Ruska závislé najviac. Príliš rýchle odstrihnutie by podľa nich mohlo priniesť problémy. 

"Došlo by k obmedzeniu priemyselnej výroby, čo by malo negatívny dopad na pracovné miesta, riziko je v prípade vykurovania, že by domácnosti nemali dosť zemného plynu a takisto cena elektrickej energie," uviedol výkonný riaditeľ Slovenského plynárenského a naftového zväzu Richard Kvasňovský. "Vždy je lepšie mať viac alternatív, ale v tejto chvíli by bol problém, ak by sme zastavili my tie dodávky do Európy, naplniť zásobníky plynu na ďalšiu sezónu," povedal analytik portálu energieprevas.sk Jozef Badida. 

Európska komisia žiada, aby zásobníky zemného plynu boli do októbra naplnené na 90 percent. Ráta aj s kompenzáciami za ceny energií. V tejto chvíli zďaleka nič nie je definitívne. Rokovania ešte len začínajú a každá krajina bude vychádzať zo svojich možností. "O tomto sa budeme baviť vo štvrtok v Paríži, práve o sankciách z hľadiska energetiky, ako by boli účinné, ak by sme ich ešte pritvrdili a aké by boli alternatívy," uviedol premiér Eduard Heger. "Znamená to totálne zvyšovanie cien pohonných hmôt a s tým zvyšovanie cien všetkého," povedal Robert Fico. 

Alternatívami sú skvapalnený zemný plyn z Kataru, Nigérie či Spojených štátov, zemný plyn z Nórska, Azerbajdžau a Alžírska a rozbieha sa aj výroba biometánu. "Potrebujeme okamžite začať podporu zatepľovania domov z plánu obnovy, potrebujeme prestať dotovať nové využívanie fosilného plynu," uviedol europoslanec Martin Hojsík. 

"Pre Európu by bolo výhodnejšie mať viac dodávateľov s nižšími podielmi," povedal Kvasňovský. "Vidíme tie vážne vojenské a bezpečnostné problémy, takže my potrebujeme hľadať alternatívy a zrýchliť ten prechod na iné palivá," dodal Badida. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy