Skoro jasno
20°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Rusko do boja povolalo aj kontraktorov. Za jeden deň môžu dostať viac ako dvetisíc dolárov
Zdielať na

Rusko do boja povolalo aj kontraktorov. Za jeden deň môžu dostať viac ako dvetisíc dolárov

SLOVENSKO/UKRAJINA / Od začiatku vojny u našich východných susedov vyzýva ukrajinský prezident občanov Európy, aby prišli a bojovali na ich strane proti Rusku. Podľa ukrajinských výzvedných služieb Rusko najíma do boja veteránov zo Sýrie. Takzvaní kontraktori sú pritom platení priam kráľovsky - až dva a pol tisíca dolárov denne.

Na Ukrajine je už trinásty deň vojnový konflikt, ktorý mobilizuje bojaschopných ľudí z celého sveta. Podľa bývalého člena špeciálnej vojenskej jednotky a bojového inštruktora Gabriela Trojčáka je logické, že sa do vojny zapájajú dobrovoľníci. 

"Ideálne je, ak prídu zo zahraničia alebo sú domáci. Musia prejsť aspoň základným výcvikov, vedieť bezpečne manipulovať so zbraňou," povedal bývalý člen vojenskej špeciálnej jednotky Gabriel Trojčák. Na Ukrajinu ako dobrovoľníci pricestovali už bojovníci z Británie ale aj muži označení kanadskou vlajkou. Na sociálnych sieťach sa objavila informácia o príchode izraelských dobrovoľníkov. "Každý jeden nájde uplatnenie. Ak nebojuje, tak pomáha inou formou," uviedol Trojčák. Na záberoch z vojny sú vidieť aj muži bez uniforiem ale ozbrojení samopalmi. Podľa špecialistu tvoria skôr domobranu. "Oni sa rozdeľujú do skupín, niektorí chránia svoje domovy ale aj iné," povedal Trojčák. 

Štvrtou skupinou ozbrojencov v ukrajinskom konflikte sú obávaní profesionáli. V prostredí, z ktorého pochádza Gabriel Trojčák sa označujú ako kontraktori. "Takýto si prácu posúvajú aj medzi sebou. Sám som videl rôzne ponuky práce na Ukrajine. Všetko to bolo dobre zaplatené, ale človek musí byť bývalým príslušníkom ozbrojených síl," povedal Trojčák. Len nedávno ukrajinské tajné služby priniesli správu, že Rusko najíma do konfliktu aj vojnových veteránov zo Sýrie. Kontraktori sú už teraz na oboch stranách. Ukrajinci sa proti agresii Ruska bránia celými srdcom. Dokazujú to aj ukrajinské ženy v uniformách so samopalmi v ruke. Chránia životy vlastných detí, rodičov, ich domov. 

Celý rozhovor s Gabrielom Trojčákom:

​Všetky naše podcasty si môžete vypočuť TU

Súvisiace články

Najčítanejšie správy