Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Obdobie lacných hypoték sa pravdepodobne končí. Zdražovanie sa prejaví aj na úrokových sadzbách
Zdielať na

Obdobie lacných hypoték sa pravdepodobne končí. Zdražovanie sa prejaví aj na úrokových sadzbách

BRATISLAVA / Rýchle zdražovanie energií a tovarov sa prejavuje nielen na našich peňaženkách, ale postupne ukrajuje aj z našich úspor. Najmä tie s nízkymi úrokmi nestíhajú bojovať s infláciou a strácajú na hodnote. Kým štáty mimo eurozóny začínajú na tento jav reagovať a zvyšujú úrokové sadzby, nás to ešte len čaká.

Zdá sa, že časy lacných hypoték sa postupne blížia ku koncu. Jedným z dôvodov je aj pomerne rýchly rast cien. "Je tu riziko a nie je malé, že vysoká inflácia tu bude s nami dlhšie,“ povedal guvernér NBS Peter Kažimír. 

Napriek tomu, že u nás by sa tento rok sadzby ešte meniť nemali, v Amerike už ohlásili ich zvyšovanie a to hneď na trikrát. "Pravdepodobne v roku v 2023 sa už aj ECB bude pohrávať s myšlienkou, že úrokové sadzby aj v Európe budú musieť ísť vyššie,“ uviedol Dominik Hapl, analytik Across private investments. 

Aj keď sa skokovitý nárast neočakáva, súčasné rekordne nízke úrovne nebudú trvať večne. "Myslím si, že do budúcna môže pokojne byť úroková sadzba niekde na úrovni 2-3 % pri normálne fungujúcej ekonomike,“ povedal finančný expert Radoslav Valko. 

Kým pri vkladoch sa mnohí z vyšších úrokov potešia, pre dlžníkov to bude problém navyše. Vyššie úrokové sadzby spôsobia, že úvery na bývanie sa stanú menej dostupné, čo sa môže odraziť aj na záujme o nehnuteľnosti. 

"Sa ako keby zmenší ten silný dopyt, ktorý dnes zažívame na trhu s nehnuteľnosťami, to však neznamená, že príde k stagnácii alebo dokonca k znižovaniu cien,“ uviedol prezident NARKS Ján Palenčár. 

Na to by museli byť splnené aj ďalšie podmienky, medzi ktorými dominuje najmä v súčasnosti žalostne nízka ponuka bytov. Tí, ktorí už hypotéky majú, by však mali pouvažovať o prechode na dlhšiu fixáciu. "Je vhodné to spraviť teraz, pretože je možné, že o dva roky tie úrokové sadzby nebudú také atraktívne ako teraz,“ povedal Hapl. 

Dnešný úrok sa dá fixovať už aj na 10 rokov a v budúcnosti tak ušetriť stovky až tisíce eur. Obávať sa netreba ani poplatkov za predčasné splatenie, prípadne refinancovanie, ktoré je dnes iba 1 % zo zostatku istiny. "Tým pádom tento náklad je malý a tým, že máme vysoké konkurenčné prostredie bánk, tak sú ochotné tento poplatok pri refinancovaní preplácať,“ dodal Valko. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy