Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Škoda, že okrem stimulov nevieme ponúknúť nič iné, komentuje ekonóm novú vládnu ponuku pre investorov
Zdielať na

Škoda, že okrem stimulov nevieme ponúknúť nič iné, komentuje ekonóm novú vládnu ponuku pre investorov

BRATISLAVA / Vláda schválila vyššie stimuly pre firmy a pre širší okruh priemyslu. Novela má zmierniť regionálne rozdiely, následky pandémie a zároveň reaguje na podmienky únie. Experti ale dlhodobo upozorňujú na to, že si takto len kupujeme investorov a že to niekto bude musieť nakoniec aj zaplatiť.

Vyššie stimuly od nového roka vláda odklepla podľa regiónov. Od západu na východ. Minister hospodárstva Richard Sulík hovorí: "Náš problém bol ten, že napr. v Rimavskej Sobote my sme mohli poskytnúť len 35 percent, ale pár kilometrov za hranicou, v Maďarsku, mohli poskytnúť až 50. Tak sme strácali investorov."

Zmenu umožnili nové európske regulácie. Tie reagujú aj na postupnú transformáciu k čistejšej a ekologickejšej únii.

Vďaka tomu sa k vyššej pompoci dostane okres Partizánske, ktorý dostane štatút ako Prievidza.

"Celá táto oblasť má zvlášten postavenie kvôli budúcemu zatváraniu baní," vysvetľuje analytik INESS Martin Valchynský.

Návrh nariadenia vlády reaguje aj na pretrvávajúcu pandémiu a potrebu zvýšenej stimulácie nových investícií. V rámci toho zmierňuje niektoré podmienky na poskytnutie firemnej pomoci. Minister hospodárstva verí, že vďaka týmto zmenám sa nakopne ekonomická aktivita Slovenska.

"Teraz sme v hre o výborné príležitosti investičné," vraví minister Sulík.

Čo je smutné, že sme sa za tie roky nikam neposunuli tak, aby sme pre investorov boli zaujímaví aj okrem niečoho iného ako stimulov. 

"Či vláda viac naľavo alebo viac napravo, nakoniec všetky tie peniaze dajú," hovorí Vlachynský.

Slovensko dlhodobo zaostáva a neposúva sa vpred. Upozorňuje na to aj Národná banka slovenska vo svojej štúdii. Naša ekonomika by sa mala uberať úplne iným smerom neustálym podplácaním investorov.

"Zamerať sa viac na vzdelávanie, inovačný potenciál, vytvárať klastre medzi verejnou správou a súkromným sektorom, takže mať také povedal by som zmýšľanie 21. storočia," komentuje to viceguvernér NBS Ľudovít Ódor.

Nie je jedno za akých podmienok investori prídu a najmä dokedy zostanú:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy