Polojasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Zadlžujeme sa raketovo rýchlo a na dlho. Mnohí budú hypotéky splácať aj po 70ke
Zdielať na

Zadlžujeme sa raketovo rýchlo a na dlho. Mnohí budú hypotéky splácať aj po 70ke

BRATISLAVA / Zadlžujeme sa raketovo rýchlo a aj na veľmi dlho. Mnohí budú hypotéky splácať keď už nebudú mať taký príjem ako teraz. Rastú rýchlo aj ceny nehnuteľností, varuje národná banka vo svojej najnovšej správe o finančnej stabilite. Paradoxne súčasná kríza finančný sektor extra nepostihla, skôr naopak. Dostane sa tak do učebníc ekonomiky.

Kríza ako keby ani nebola. Teda z pohľadu finančného sektora. Dobrá kondícia trhu, nedostupnosť bytov a nízke úroky sa už dlho odrážajú na úverovaní a to až nezdravo.

V rámci EÚ, ale aj okolitých štátov sa Slováci naďalej zadlžujú veľmi rýchlo a nielen to. Aj na veľmi dlho. Mnohí budú svoje úvery splácať ako deduškovia a babičky. "Máme aj také hypotéky, ktoré budú klienti splácať ešte niekoľko rokov po 70ke," konštatoval člen bankovej rady NBS, Vladimír Dvořáček. "Človek ide do dôchodku tak bude mať kopec iných starostí vrátane možno nejakých zdravotných výdavkov, čo sa, samozrejme, bude zvyšovať a príjmy nebudú rásť. Skôr naopak," konštatoval ekonomický komentátor Hospodárskych novín, Ľuboslav Kačalka. 

Národná banka varuje "nechoďte, ako sa hovorí, na knapp", nízke úrokové sadzby tu nebudú do nekonečna. "Najmä pri domácnostiach, u ktorých si domácnosti svoje úvery navyšujú a to sa deje obvykle až na hrane povolených limitov," uviedol Vladimír Dvořáček. "Keď dnes mám splátku 400 eur a úroková sadzba sa zvýši tak zrazu môžem platiť 600 eur, čo je pomerne výrazný nárast," vysvetlil Ľuboslav Kačalka. Hlavnými rizikami finančnej stability je tak rastúca zadlženosť domácností, nerovnováhy pri úverovaní ako aj rýchly rast cien nehnuteľností a energií. Inak je táto kríza úplne iná ako predošlé a analytici neveria, ako je možné, že máme po jej dvoch rokoch stabilnejší finančný sektor ako predtým. "Taký učebnicový príklad pre naše deti alebo ďalších študentov, že ozaj veľmi špecifická kríza," povedal Marek Ličák, riaditeľ odboru finančnej stability NBS.

A možno ani nejde o taký veľký zázrak a paradox. vláda len nezavrela fabriky, kde pracuje väčšina ľudí. Všade inde, kde to od nej záležalo, to vyzeralo úplne inak. "Ako ubytovanie, stravovanie, aj keď ste vstúpili do krízy s vysokou maržou, tak v podstate ten výpadok bol taký enormný, že ani to tým podnikom nepomohlo," konštatoval Marek Ličák. "Je to naozaj katastrofálna situácia vzhľadom na to, že 80 % prevádzok sa muselo zadĺžiť," Vladimír Machalík, riaditeľ slovenského združenia výrobcov piva. "Neviem splácať svoje záväzky, ani tie aktuálne ani tie, ktoré sme si vytvorili počas prvých dvoch vĺn," priznal Viliam Pavlovský, prezident aliancie slovenskej gastronómie. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy