Jasno
11°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Schválený rozpočet podľa Matoviča počíta so šetrením. Opozícia ho označuje rozpočtom zadlžovania sa
Zdielať na

Schválený rozpočet podľa Matoviča počíta so šetrením. Opozícia ho označuje rozpočtom zadlžovania sa

SLOVENSKO / Rovnaký stav železníc, nemoderné školy, aj naďalej nespokojní učitelia, a tiež zastaraná armáda. Schválený rozpočet podľa Igora Matoviča počíta so šetrením. Opozícia ho zas označuje rozpočtom zadlžovania sa. Ministri síce chápu, že časy sú ťažké, ale uvedomujú si, kde si to ich rezorty odnesú.

Rozpočet nepotešil skoro žiadneho ministra

Šéfovia rezortov presne vedia, na čo budú peniaze najviac chýbať. "Kapitola nemá pokryté základné potreby chodu väzenstva a justície," hovorí ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. Treba veriť, že to v tých väzniciach ustoja.

Problémy s rozpočtom hlási aj armáda

Šek približne 100 miliónov eur pôjde na úkor rozvoja, keďže položky ako platy sú fixné. "O to menej bude projektov modernizačnej techniky, alebo to bude mať dopad aj na infraštruktúru," tvrdí minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO).

Infraštruktúru spomenul aj minister dopravy. Výpadok pocítime všetci

"Jednoznačne v údržbe železničnej infraštruktúry ,opäť budeme odkladať údržbu a spomaľovať trate a vlaky budú opäť pomalšie," hovorí minister dopravy Andrej Doležal (Sme rodina). 

Po rokovaní vlády minister financií vyhlásil, že viac peňazí nevykúzli

Zároveň sa poľutoval a ostatných ministrov napomenul. "Každý vás opľúva a čím neschopnejší minister, tak tým viac si do vás utiera pusu a ukazuje prstom na vás, lebo on nevie vo svojom rezorte hospodáriť," hovorí minister financií Igor Matovič (OĽaNO).

Igor Matovič pravdepodobne vie o čom hovorí, po rozpočte na vláde sa priznal, ako na tom bol, keď prišiel na ministerstvo financií. "Keď som na ministerstvo financií prišiel, tak som bol v obraze tak na 30 percent," tvrdí Matovič. 

V ekonomike teda Matovič priznal, že mal, alebo má isté medzery, v politických rošádach je ale doma. Strany, ktoré v parlamente nepodporia zákony o dôchodkovej reforme, výdavkových stropoch a dlhovej brzde, to aj potom pocítia pri delení peňazí z rozpočtu. "Tie strany, ktoré budú zodpovedné, tak tie budú napĺňať svoje priority," hovorí Matovič. 

Tu by mohol mať problém napríklad minister školstva, ktorý s Matovičom ešte počíta. Prioritou sú platy učiteľov. "Budeme mať stretko s premiérom a riešiť," hovorí minister školstva Branislav Gröhling (SaS). 

Gröhling je však zo strany SaS, a jeho šéf  Richard Sulík má s Matovičovými návrhmi problém

"Nebudeme súhlasiť s uvoľňovaním dlhovej brzdy bez toho, aby sme zafixovali dane," tvrdí minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy