Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Nezamestnanosť je na Slovensku vysoká. Krajniak hovorí, že počas pandémie pomohli miliardami
Zdielať na

Nezamestnanosť je na Slovensku vysoká. Krajniak hovorí, že počas pandémie pomohli miliardami

BRATISLAVA / Nezamestnanosť na Slovensku je naďalej vysoká a v júni dosiahla takmer 8%. Pre porovnanie - v Česku nedosahuje ani 4%. Napriek tomu ide o pokles a čísla sú najlepšie od začiatku roka. Pozitívne novinky prišiel odprezentovať spolu s ministrom práce aj premiér. Začiatok tlačovej besedy ale pôsobil trošku rozpačito.

Pred kamery najprv prišiel premiér, potom nasledovala krátka porada s hovorkyňou a ministrom. Obaja sa následne presunuli k papierom a z miestnosti sa vytratili. Na pódiu zostal sám ako v plote kôl tlmočník do posunkovej reči. O chvíľku sa ale vrátili a spokojný premiér začal. "Dosahujeme najlepší výsledok v tomto polroku a to je 7,76%," povedal na začiatku premiér Eduard Heger. 

Aj keď sa nezamestnanosť posúvala len nepatrne, do práce by mohlo okamžite nastúpiť viac ako 210 tisíc ľudí. Na Slovensku naďalej vládnu aj veľké regionálne rozdiely. Kým v Bratislavskom kraji pripadá na jedno voľné pracovné miesto menej ako jeden nezamestnaný, tak v Prešovskom a Košickom až 11. Ekonomika sa ale zobúdza, najmä od uvoľnenia opatrení.

To, že sa pracovný trh zobúdza lustrujú voľné pracovné pozície, tých je momentálne od marca o viac ako 10 tisíc. "Medzi najviac oživujúce sa odvetvia patrí obchod, výroba, taktiež doprava, logistika, špedícia, ale už aj čiastočne gastro a cestovný ruch," konštatovala Eva Sulovcová z portálu Kariéra.sk. Napriek stále vysokej nezamestnanosti sa dokonca dostávame k staronovému problému, ktorý pociťuje aj náš najväčší zamestnávateľ. "Evidujeme veľmi málo kvalifikovaných uchádzačov a zároveň na trhu je momentálne veľmi veľa pracovných miest," uviedla hovorkyňa Volkswagen Slovakia, Lucia Kovarovič Makayová.

Prvý kvartál bol teda poznančený pandémiou. so sanovaním jej dosahov ako aj s vývojom na trhu práce sú vládni predstavitelia nakoniec spokojní. "Sme vyplatili už 2 miliardy, čo sa týka prvej pomoci a dokopy 2 a pol miliardy čo sa týka ďalšej pandemickej pomoci z nášho rezortu," povedal minister práce, sociálny vecí a rodiny, Milan Krajniak. Kritici, ale vravia, že slovenskú ekonomiku ťahali najmä automobilky, ktoré sa nikdy nezatvorili. A nie štátna pomoc, tá bola podľa dotknutých sektorov viac ako zlá. Vládni predstavitelia tvrdia, že teraz sú na rozdiel od predošlej vlny pripravení viac. "Podľa toho ako bude tá pandemická vlna silná tak budeme vedieť pomáhať," informoval minister Krajniak. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy