Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
V Hegerovej vláde chýba minister, ktorý rozhodne, aký bude dôchodkový systém
Zdielať na

V Hegerovej vláde chýba minister, ktorý rozhodne, aký bude dôchodkový systém

BRATISLAVA / Nová vláda Eduarda Hegera ešte nemá plnohodnotného ministra práce, sociálnych vecí a rodiny. Po marcovom odstúpení Milana Krajniaka tam dočasne úraduje minister dopravy Andrej Doležal. Nech si už na túto dôležitú stoličku sadne ktokoľvek, čaká ho veľa roboty. Okrem iného musí rozhodnúť, či a aká bude zmena dôchodkového systému.

Milan Krajniak totiž ešte v novembri predstavil návrh ústavného zákona, ktorým chcel garantovať jasný rámec pravidiel v starobnom dôchodkovom systéme. "Je to postavené na istote, stabilite, solidarite, udržateľnosti, spravodlivosti a informovanosti," povedal Milan Krajniak (Sme rodina). 

Návrh okrem iného počíta s tým, že ľudia budú môcť ísť do penzie po 40-ich odpracovaných rokoch a má sa zaviesť automatický vstup do druhého piliera, s možnosťou výstupu. Asociácia DSS, ktorá spravuje vyše 10 miliárd eur pre viac, ako milión 600-tisíc sporiteľov, má viacero výhrad. Hrozbu vidia v možnom vzniku štátnej DSS-ky. "Veľké riziko zoštátnenia druhého piliera, to treba jasne povedať, že keď pôjdeme touto cestou, toto môže byť dôsledok," hovorí výkonný riaditeľ asiciácie DSS Ivan Švejna. "Naša predstava je, aby sme týmto ústavným zákonom stabilizovali náš dôchodkový systém na obdobie 20 rokov," hovorí Krajniak. 

Do odborných debát sa už zapojila národná banka

"Vek odchodu do dôchodku by mal byť automaticky naviazaný na očakávanú dĺžku života v starobe," informuje viceguvernér NBS Ľudovít Ódor. Podľa Rady pre rozpočtovú zodpovednosť sa návrh vo viacerých častiach nedostatočne zameriava na riešenie dlhodobých problémov systému. Ocenili snahu o výrazne lepšiu informovanosť verejnosti. "V súčasnosti ľudia bežne nevedia, aký dôchodok v budúcnosti môžu očakávať," hovorí členka RRZ Anetta Čaplánová. 

Nový minister by mal teda, čo najskôr povedať, či bude pokračovať Krajniakovou cestou, alebo predloží vlastný návrh. Vláda si v tejto oblasti nemôže dovoliť nečinnosť, pretože súčasné nastavenie nášho dôchodkového systému je dlhodobo neudržateľné. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy