Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Na zvyšovanie cien elektrospotrebičov vraj nie je dôvod
Zdielať na
Ekonomika

Na zvyšovanie cien elektrospotrebičov vraj nie je dôvod

Zdroj: TV JOJ/ilustračné

Recyklačný fond považuje tvrdenie o zvýšení cien elektrospotrebičov za nepravdivé

"Nie je dôvod na akékoľvek zvyšovanie cien elektrospotrebičov, pretože občania už tieto poplatky platia v súčasnosti, a to od roku 2002. Ide len o ich presmerovanie na účely recyklácie v plnej výške," informoval riaditeľ RF Ján Líška. Prípadné zvýšenie cien by podľa neho bolo len špekulačným obohatením sa na úkor spotrebiteľov.

Objasnil, že v súčasnosti sú recyklačné poplatky zahrnuté v cenách výrobkov a občan ich platí pri kúpe tovarov v desiatich komoditách, vrátane elektrospotrebičov. Občania zaplatia ročne na recyklačných poplatkoch asi 80 miliónov eur (2,4 miliardy Sk), z ktorých povinné osoby transferujú do RF necelú tretinu.

"Ostatné finančné prostriedky zostávajú v systéme súkromných spoločností a vo veľkej väčšine nie sú využívané na podporu separácie a recyklácie odpadov," zdôraznil Líška. Cieľom Recyklačného fondu je podľa jeho slov, aby sa vyzbierané financie použili iba na účely súvisiace so zberom a zhodnocovaním druhotných surovín.

"V súčasnosti je práve z dôvodu obchádzania platieb do RF vo fonde nedostatok financií, na podporu separovaného zberu pre mestá a obce a na zhodnocovanie druhotných surovín," upozornil. Podotkol, že pokiaľ fond využíva vyzbierané prostriedky iba na účely súvisiace s recykláciou, kolektívne systémy tak činia iba do výšky predpísaných limitov, ktoré spravidla nedosahujú ani úroveň 20 percent.

Návrhy v novele zákona o odpadoch podstatne zvýšia ceny elektrospotrebičov. Pre výrobcov sú likvidačné. Napríklad ceny chladničiek a mrazničiek po zavedení nových poplatkov do Recyklačného fondu (RF) stúpnu o 10 až 20 %, tvrdili na dnešnej tlačovej besede zástupcovia združení výrobcov, dovozcov a distribútorov elektrospotrebičov v SR.

Zdielať na

Najčítanejšie správy