Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
V čase pandemickej krízy by mohli firmám pomôcť dlhové cenné papiere
Zdielať na

V čase pandemickej krízy by mohli firmám pomôcť dlhové cenné papiere

SLOVENSKO / Pandemická kríza zrazila na kolená tisíce slovenských firiem. Mnohé z nich už skrachovali a ďalšie bojujú o prežitie. Bez tržieb a možnosti podnikať sú odkázané na bankové úvery alebo pomoc štátu. Tá pomoc však často prichádza neskoro a v nedostatočnej výške. Máloktorá firma si trúfne vydať dlhopisy, ktoré by jej mohli na čas vytrhnúť tŕň z päty.

Len za minulý rok sme na Slovensku zaznamenali 184 konkurzov, a počet firiem s existenčnými problémami naďalej stúpa. Jedným zo spôsobov, ako sa vyhnúť finančným suchotám, je vydať dlhové cenné papiere. Väčší problém, ako ich vydať, je predať ich a v čase splatnosti za ne aj zaplatiť, ideálne aj s výnosom. “Dlhopis je v podstate pôžička firme. To znamená, vždy by som mal zvažovať komu požičiavam, na ako dlho požičiavam, za akých podmienok," hovorí Robert Kopal z Asociácie obchodníkov s cennými papiermi. 

Podobne ako pri žiadosti o bankový úver, aj v tomto prípade musí mať firma istú históriu a reálny biznis plán. “Môžu si to dovoliť väčšie stredné firmy, asi to nie je nástroj pre drobných živnostníkov," hovorí generálny riaditeľ Centrálneho depozitára cenných papierov SR Martin Wiedermann. 

Pri investovaní do takýchto cenných papierov si treba emitenta preveriť a to najmä pri nových firmách. “Na aké projekty, na aké biznisy budú použité prostriedky z toho dlhopisu," hovorí finančná odborníčka Partners Group Andrea Straková. "Čím je vyšší ponúkaný výnos, tým je väčšie riziko. To znamená, keď mi niekto ponúka vysoký výnos, mala by sa rozsvietiť červená kontrolka," hovorí Kopal. 

Množstvo dlhopisov, celkový objem emisie a takisto jej nominálnu hodnotu si určuje firma. Okrem získania dodatočných peňazí z emisie dlhopisov, si takáto firma môže medzi potenciálnymi klientmi urobiť zaujímavú marketingovú kampaň. “To znamená jej zviditeľnenie a posilnenie značky," hovorí Wiedermann. 

Finanční experti však neskúsených investorov vyzývajú na opatrnosť. “Mnohé tie projekty sú vysoko rizikové a z môjho pohľadu s neprimeraným výnosom pre klienta," hovorí Straková. Ak už investovať do firemných dlhopisov, netreba zabúdať na rozloženie rizika. Ako na to? "Je bezpečnejšie investovať formou nejakých podielových dlhopisových fondov," hovorí Kopal. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy