Oblačno
13°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Tragédia pri Banskej Štiavnici: V štôlni uviazli mladí muži, ich telá sa ešte nepodarilo vytiahnuť
Zdielať na

Tragédia pri Banskej Štiavnici: V štôlni uviazli mladí muži, ich telá sa ešte nepodarilo vytiahnuť

BANSKÁ ŠTIAVNICA / K veľkému nešťastiu došlo pri Banskej Štiavnici. V štôlni za mestom uviazli dvaja mladí muži, hľadači nerastov. Ich telá sa zatiaľ nepodarilo vytiahnuť. V ťažkom teréne zasahovali hasiči aj banskí záchranári. Čakali na špeciálni dýchací prístroj, aby sa do úzkeho priestoru bezpečne dostali.

Výlet za dobrodružstvom skončil veľkým nešťastím. Kamaráti z Banskej Štiavnice sa vybrali do lesa. Muži, ktorých koníčkom je hľadanie nerastov, vliezli do štôlne. Urobili však chybu, zobrali si so sebou centrálu. V štôlni, v úzkom priestore bez odvetrávania sa muži nadýchali oxidu uhličitého. Kamarát, ktorý za nimi do lesa išiel tvrdí, že už im nebolo pomoci. "Polícia dokumentuje prípad úmrtia dvoch mužov, ktorých banskí záchranári vyťahujú zo štôlne," uviedla hovorkyňa KR PZ BB Mária Faltániová.

Strmé svahy, všade blato, aj zľadovatené úseky lesa - toto všetko sťažovalo zásah dobrovoľných hasičov z Banskej Štiavnice aj profesionálom. Pre vysokú koncentráciu oxidu uhličitého sa nedalo do štôlne dostať. Na miesto prišli aj banskí záchranári z Prievidze. Potrebovali však špeciálny prístroj na to, aby mohli v štôlni bezpečne zasahovať. "Príčiny nešťastia sú predmetom vyšetrovania," dodala Faltániová.


V piatok bude zasadať krízový štáb, kde vyhodnotia situáciu a určia ďalší postup, ako aj možnosti ako sa k telám dvoch mužov bezpečne dostať. Podľa našich informácií to však môže trvať aj niekoľko dní.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy