Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Nálada podnikateľov je najnižšia od začiatku pandémie. Chaotické rozhodnutia vlády a reštrikčné opatrenia vyvolali pesimizmus
Zdielať na

Nálada podnikateľov je najnižšia od začiatku pandémie. Chaotické rozhodnutia vlády a reštrikčné opatrenia vyvolali pesimizmus

BRATISLAVA / Aktivita ekonomiky sa zvoľní, preruší sa zotavenie trhu práce. Nálada podnikateľov v januári klesla na bod mrazu alebo najnižšie od jari, keď sa krajina zastavila úplne. Nádeje, ktoré vyvolali čísla z jesene, zastavila druhá vlna pandémie, chaotické rozhodnutia vlády a reštrikčné opatrenia. Mnohí už melú z posledného.

Nálada podnikateľov je podľa Štatistického úradu SR (ŠÚ SR) najnižšia od začiatku pandémie. Pesimizmus majú na svedomí najmä prísnejšie reštrikčné opatrenia. "Aj v priemysle, aj v obchode, aj službách, aj u spotrebiteľov," potvrdila hovorkyňa ŠÚ SR Jana Morháčová. 


V priemysle to spôsobil pokles objednávok najmä vo výrobe počítačov, elektronických a optických výrobkov, strojov a zariadení a ostatných nekovových výrobkov. Narušené sú aj dodávateľské reťazce, čo spôsobuje najdlhšie doby dodávok od roku 1997. Už vo februári budú možno musieť výrobu odstaviť naše automobilky z dôvodu nedostatku čipov. Napriek tomu je to odvetvie, ktoré naďalej ťahá našu ekonomiku. "Ale je to len jeden z ukazovateľov, pretože na celkové zotavenie na trhu práce musí prísť oživenie aj v ďalších sektoroch," pripomenul hovorca ministerstva financií Pavol Kirinovič. 

Nálada sa naopak nezhoršila v stavebníctve, ale to len preto, že tam je dlhodobo veľmi zlá. "Až 38% podnikateľov si myslí, že sa bude zamestnanosť znižovať, že budú musieť redukovať počty zamestnancov," priblížila Morháčová. Situácia je naďalej najhoršia v službách. Len na začiatku týždňa informoval o hromadnom prepúšťaní aj náš najväčší prevádzkovateľ lyžiarskych stredísk. "Musíme si uvedomiť, že máme zatvorené lyžiarske strediská, máme zatvorené hotely, akvapark, tie straty sa prehlbujú každým dňom," uviedol Marián Galajda, hovorca Tatry mountain resorts. 

Zlé správy hlási aj Inštitút finančnej politiky pod ministerstvom financií. "Mobilita na pracoviskách sa nachádza na úrovniach z konca prvej vlny a sprísnenie protiepidemických opatrení zo začiatku roka s veľkou pravdepodobnosťou spomalí oživenie na trhu práce aj v prvom štvrťroku 2021," vysvetlil hovorca ministerstva. 

Už budúci mesiac má ísť do parlamentu návrh trvalého kurzarbeitu, ktorý má množstvo pripomienok zo strany zamestnávateľov či živnostníkov. Boja sa, že sa k pomoci nedostanú všetci tí, čo to potrebujú. "Rezort práce vyhodnocuje a analyzuje jednotlivé pripomienky," povedala hovorkyňa ministerstva práce Eva Rovenská.  "Viete, kompenzuje sa všetko, ale dohromady sa nekompenzuje nič. Keď si uvedomíme, že tu sú lízingy, tu sú nájmy, tu sú energie, tá prevádzka sa musí temperovať," reagoval Ján Blaško, jeden z podnikateľov v gastrosektore.

Vyhliadky a nálada v ekonomike sú teda ponuré. Očkovanie, ktoré malo všetko zmeniť, je pomalé a namiesto toho sa vo veľkom testuje. To má negatívny dosah na našu už aj tak zadlženú krajinu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy