Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Koronakríza priniesla prvé dobré správy. Ceny týchto tovarov rastú najpomalšie za 3 roky
Zdielať na

Koronakríza priniesla prvé dobré správy. Ceny týchto tovarov rastú najpomalšie za 3 roky

BRATISLAVA / Máme tu ďalší ekonomický rekord. Teraz taký, ktorý na pozadí tých ostatných zlých poteší. Za posledné tri roky nám rastú medziročne ceny najpomalšie a to najmä pri veciach, ktoré musia kupovať všetci - aj ľudia s nízkymi príjmami.

Korona kríza spôsobila, že sa nám historicky prepadlo hospodárstvo, ale aj to, že sa naopak spomalil rast niekde inde, čo poteší. "Počas augusta spomalil rast cien tovarov služeb na úroveň 1,4 percenta," vyjadrila sa Eva Sadovská, analytička Wood & Company. 

"Čo boli hodnoty naposledy zaznamenané v roku 2017," poznamenala Libuša Kolesárová, riaditeľka sekcie Podnikových štatistík ŠÚ SR.  Rapídny prepad rastu cien ako keby kopíroval príchod korony do Európy a s ňou spojené reštrikčné opatrenia. "Je to veľký rozdiel, pretože na jar sme atakovali hranicu piatich percent, potom to kleslo pod tri percentá," pokračovala Sadovská, analytička Wood & Company. 

V medziročnom porovnaní vzrástli najvýraznejšie ceny rozličného tovaru a služieb, vzdelávania, či zdravotníctva. Naopak najmenej stúpali pri položke, ktorá trápi všetkých. "Pod toto spomalenie sa podpísalo do veľkej miery zdražovanie potravín a alkoholu, pretože tuto bolo to zdražovanie zaznamenané len o jedno percento," ozrejmila ďalej Sadovská. 

Analytici teraz dumajú, či sa pod vplyvom pandémie a ostražitosti ľudí objaví aj nezvyčajný jav, keď začnú ceny klesať, teda deflácia. Naposledy sme ho uzreli v rokoch 2014 až 2016. Koronakríza sa však správa nepredvídateľne a môže prísť aj k opačnému efektu, teda zrýchleniu zdražovania opäť. A to najmä, keby došlo k panike ako na jar. "Bude tlak na potravinársky sortiment v maloobchode, ľudia sa budú chcieť predzásobovať. Tá situácia bude trocha chaotická," vysvetlil Ľubomír Drahovský, analytik agentúry T.E.R.N.O.. 

Čo je horšie, že sa nespomalilo len zdražovanie, ale že sa nám prvýkrát v histórii samostatného slovenska prepadli aj mzdy. "Klesla z 1101 eur v minulom roku na  priemernú 1088 tohto roku," dodal predseda ŠÚ SR Alexander Ballek.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy