Zatiahnuté
10°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Obchodníci rázne hovoria "nie" nedeľnému predaju. Koaliční partneri sa stále nevedia zhodnúť
Zdielať na

Obchodníci rázne hovoria "nie" nedeľnému predaju. Koaliční partneri sa stále nevedia zhodnúť

BRATISLAVA / Obchody na Slovensku by mali zostať zatvorené počas väčšiny nedieľ. Výnimku by dostali len tie s čerstvými potravinami a prevádzky na letiskách, staniciach, nemocniciach, čerpacích staniciach a v turistických oblastiach. Podľa Zväzu obchodu práve týmto krokom neutrpí ekonomika ani zamestnanci.

Slovensko si nemôže dovoliť, aby v nedeľu zostali zatvorené obchody. V čase oživovania ekonomiky by sme tak, podľa ministra hospodárstva išli sami proti sebe. Iní názor však zastáva Zväz obchodu. "Už 20 rokov sme za to, aby nedele boli zatvorené," vyjadril sa prezident Zväzu obchodu SR Martin Katriak.

Úplné zatvorenie prevádzok zrejme nehrozí. Poslanci totiž v stredu zamietli návrh z dielne Mariána Kotlebu zakázať nedeľný predaj. Objavujú sa však nové nápady, vrátane výhrady vo svedomí, ktoré rozdeľujú aj samotnú koalíciu. "Tváriť sa, že toto je riešenie, je robiť z tých predavačiek hlupákov," povedal premiér Igor Matovič.  "Na túto tému sa rád pobavím, lebo výhrada vo svedomí zvyšuje slobodu jednotlivca," podotkol minister hospodárstva Richard Sulík. 

Prezident Zväzu obchodu má však jasno. Výhrada vo svedomí totiž spôsobovala problémy v obchodoch už počas pandémie. "Vôbec to nepripadá do úvahy. My si myslíme, že by mali byť predajne potravín a nepotravín zatvorené v rovnakom režime, vrátane tých výnimiek, ktoré vychádzajú zo zákonníka práce," poznamenal Katriak,  prezident Zväzu obchodu SR. 


Samotní obchodníci by boli najradšej, keby sme si osvojili systém z niektorých zahraničných krajín a brány predajní otvorili na maximálne 10-12 nedieľ v roku. Ekonomických následkov sa údajne netreba obávať. "My ako podnikatelia vieme, že neprídeme o peniaze, pretože ten dopyt sa presunie na ostatné dni. Takisto nevznikne nezamestnanosť, pretože obchod je neustále podvyživený pracovníkmi," uviedol Pavol Konštiak, viceprezident  Zväzu obchodu SR.

Dôležitý faktor na naštartovanie ekonomiky je rastúca spotreba a teda aj fakt, že ľudia chodia do obchodov. Viaceré štáty Európskej únie o tom vedia svoje.
"Čoraz viac sa obchody práveže otvárajú a ak ich zatvoríme, tak pôjdeme proti trendu," vyhlásil europoslanec Eugen Jurzyca. 

Na to, ako bude napokon vyzerať nedeľný predaj u nás, si budeme ešte musieť počkať. Definitívne rozhodnutie má v rukách vláda. Zdá sa však, že koaliční partneri sú nateraz od dohody na míle vzdialení. "Stále dúfam, že k tej dohode dôjde," dodal minister práce Milan Krajniak.



Najčítanejšie správy