Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Najväčší zamestnávateľ na Spiši ohlásil hromadné prepúšťanie, dotkne sa dvesto zamestnancov
Zdielať na

Najväčší zamestnávateľ na Spiši ohlásil hromadné prepúšťanie, dotkne sa dvesto zamestnancov

SPIŠSKÁ NOVÁ VES / Úrad práce v Spišskej Novej Vsi podľa riaditeľky zaznamenal počas koronakrízy dvojpercentný nárast nezamestnanosti. No hrozí ďalšie navýšenie. Najväčší zamestnávateľ na Spiši, spoločnosť Embraco oznámila hromadné prepúšťanie. O situáciu sa už zaujíma premiér aj ministri práce a hospodárstva. Spoločnosť požiadala o štátnu pomoc počas krízy, ktorú aj dostala.

Vo fabrike pracuje aktuálne 2 200 zamestnancov. Už o mesiac by sa ich počty mali radikálne znižovať. Zamestnávateľ dnes ohlásil hromadné prepúšťanie.

"Začať prepúšťať by mali od 21. 6 2020 a ukončiť by mali 31.10.2020. Jedná sa o 200 zamestnancov," povedal predseda OZ KOVO EMBRACO Juraj Hojnoš. "Hovorili sa po firme všelijaké veci. Ale každý čakal, že k prepúšťaniu nedôjde. Myslím, že pre mňa je to šok by som povedal, keď som sa to dnes dozvedel," uviedol zástupca zamestnancov Marek Straka.

"Ja sa musím so situáciou najprv oboznámiť," uviedol minister hospodárstva Richard Sulík. "Nepoznám presne tento prípad," povedal minister práce Milan Krajniak.

Prepúšťanie sa má podľa odborárov týkať nastavovačov, operátorov výroby a smenových majstrov. Aké budú kritéria pri rozdávaní výpovedí odborári síce vedia. No bližšia špecifikácia im chýba

"V oficiálnom doklade zamestnávateľ uviedol senioritu a výkon práce. Ale bližšie to nešpecifikoval. Čiže nevieme povedať, ako to budú aplikovať do praxe," hovorí Hojnoš. 

Ak príde v Embracu skutočne o prácu 200 ľudí, prejaví sa to aj na štatistike nezamestnanosti spišskonovoveského okresu.

"Dvesto ľudí urobí v pomere na okres Spišská Nová ves možno aj jedno percento. keby celých 200 prišlo, ale to je ťažko povedať," hovorí riaditeľka ÚPSVaR SNV Janka Brziaková. Podľa riaditeľky Úradu práce sa niektorí môžu na trhu uchytiť ihneď, iní možno začnú čerpať maródky. Paradoxne spoločnosť požiadala vládu o pomoc. Odborárí, riaditeľka úradu práce aj samotné Embraco nám potvrdili, že dostali príspevok na výplaty pre väčšinu zamestnancov. Pre koľkých bola určená, to nám už riaditeľka úradu nešpecifikovala. Isté je že dotovaných neprepustia.

"Nebude sa to dotýkať tých zamestnancov, ktorí dostali tú pomoc," dodáva Brziaková. "To, že sa bude prepúšťať ako dôsledok krízy, to sme všetci čakali. A niekde sa to musí aj prejaviť," povedal Sulík. 

"Toto sú situácie, kedy očakávam aj od pána ministra hospodárstva, že aj navštívi túto firmu," povedal premiér Igor Matovič. "Problém je v tom, že odberatelia nie sú schopní dodávky zaplatiť. Objednávky aj máme, ale nemáme solventných odberateľov," hovorí Hojnoš.

"Situácia na trhu sa mení z týždňa na týždeň a niektorí zákazníci postupne rušia už potvrdené objednávky. Aj keď sme prepúšťanie ešte nedávno nepredpokladali, napokon sa mu nedalo vyhnúť," píše sa v stanovisku Marcelo Borba.

"Tým my nevieme pomôcť. Pretože, ak je to viazané na pokles dopytu, no tak my ten dopyt pre Embraco nevieme zvýšiť. Ak je to viazané na zahraničný dopyt," dodal Krajniak.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy