Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Uvoľniť či neuvoľniť opatrenia? Krajčí chce začať operovať, ekonómovia žiadajú injekciu
Zdielať na

Uvoľniť či neuvoľniť opatrenia? Krajčí chce začať operovať, ekonómovia žiadajú injekciu

SLOVENSKO / Strach z ochorenia Covid-19 na jednej strane, na druhej obavy z toho, že o pár mesiacov si nebudeme mať za čo kúpiť lieky či potraviny. Toto sú dilemy týchto dní, ktorými sa zaoberajú nielen bežní ľudia, ale aj odborníci, politici a ekonómovia. Premiér Matovič sa stále odvoláva na epidemiológov. Minister zdravotníctva sa naopak preriekol, že pri nízkych počtoch nakazených nemá protiargument na uvoľňovanie obmedzení.

Na otázku od novinárov, či pri nízkych číslach nakazených môže prísť reagoval šéf rezortu zdravotníctva reagoval takto: "Ja nebudem mať protiargument. Ja si myslím, že odmenou za zodpovednosť ľudí na Slovensku môže byť postupné uvoľňovanie opatrení. Treba ich veľmi múdro urobiť, veľmi múdro proti epidemiologicky nastaviť."

Minister zdravotníctva si okrem iných oblastí vie predstaviť uvoľnenie najmä vo svojom rezorte.
V podobnom duchu sa niesla aj reakcia Igora Matoviča na slová Mareka Krajčího o uvoľňovaní.
"Marek Krajči by chcel najmä dosiahnuť, aby sme s hygienikom dostali od neho súhlas na to, aby sa ľudia mohli opäť začať podrobovať plánovaným operáciám. Lebo my nemôžeme v takomto móde fungovať ešte 2 - 3 - 4 mesiace, že budeme nosiť rúška, nemocnice nebudú operovať. Potom nám ľudia začnú umierať nie na koronavírus, ale na to, že nemohli ísť na plánovanú operáciu," povedal premiér. 

Aj slovenská ekonomika, podnikatelia a podniky by podľa ekonómov potrebovali v rozumnej miere prvú pomoc.
"Ja sa obávam, že ten pokles ekonomiky bude dvojciferný. To znamená 10% a viac," povedal analytik Stanislav Pánis.To sa podpíše na znížení životnej úrovne, zastavia sa mzdy, nebudú vznikať nové pracovné miesta a bude rásť nezamestnanosť. Podľa energetického experta Karela Hirmana je pri postupnom uvoľňovaní niekoľko scenárov. Postupné uvoľňovanie menších prevádzok.

Podľa analytika Pánisa, aj pri otvorení malých prevádzok bude slovenská ekonomika trpieť. Tvrdí, že pomoc veľkým firmám zatiaľ absentuje."Ak tie opatrenia budú naďalej platiť v iných krajinách EÚ, ktoré sú na tom podstatne horšie, tak jednoducho tie naše podniky a prevádzky buď nedostanú materiál na výrobu alebo nebudú mať odbyt pre svoju výrobu,"  konštatuje Hirmann. Ekonóm Ľuboš Pástor  vraví, že bez ohľadu na to kedy a ako začne vláda uvoľňovať kroky by bolo užitočné urobiť dodatočnú pomoc pre veľké firmy a domácnosti.

Pozrite si ako slováci vnímajú obmedzujúce opatrenia v súvislosti s ochorením Covid-19.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy