Oblačno
16°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Lži, hoaxy a dezinformácie. Európska komisia bojuje nielen proti koronavírusu
Zdielať na

Lži, hoaxy a dezinformácie. Európska komisia bojuje nielen proti koronavírusu

BRUSEL / Brusel varuje pred množstvom dezinformácií o koronaviruse v celej únii. Napríklad hoaxy o zaručených liekoch nevynechali ani Slovensko. Mnohé lživé tvrdenia majú pôvod v USA, Číne či Rusku. Podľa Európskej komisie viaceré majú spoločný cieľ - oslabiť Európsku úniu. Preto Brusel spustil špeciálnu stránku, na ktorej si môžete overiť údajne zaručene správy, ktoré sa k vam dostanú.

Európskej únii sa o koronavíruse objavilo toľko dezinformačných správ, že to už podľa Bruselu presiahlo únosnú mieru “Miera dezinformácií na internete presiahla takú mieru, že sme sa k nej museli postaviť spoločne ako Európska únia,” povedal europoslanec Martin Hojsík.

Rovnaké hoaxy vo viacerých jazykoch, v mnohých krajinách a spoločný pôvodca. Prípady, o ktorých informuje Brusel sú čoraz absurdnejšie Člen europarlamentu Vladimír Bilčík o tom varoval: "Jeden človek skonzumoval prípravok, ktorý patrí do akvária. Používa sa na čistenie pretože si myslel, že ho to ochráni pred koronavírusom a zomrel, čiže chcem varovať všetkých pred takýmito a podobnými aktivitami."

Bratislava je úplne zavretá, Európska únia nič nerobí. Aj slovenská polícia prostredníctvom svojich sociálnych sietí pravidelne informuje o hoaxoch. Brusel dokonca spustil celoeurópsku stránku, ktorá informuje o najčastejších mýtoch a cez ktorú si môžete informácie overiť. "Sú za tým samozrejme predovšetkým tí, ktorí chcú, aby Európska únia bola oslabená. Aby sa vlastne zveličili, zvýraznili problémy, lebo samozrejme nikto netvrdí, že Európska únia nemá svoje problémy, každý vlastne útvar, každý štát má svoje problémy. Otázka je ako sa prezentujú, ako sa zveličujú, ako sa interpretujú," skonštatoval europoslanec Ladislav Miko.

A ako to mohlo zájsť tak ďaleko? Podľa analytika globálnych rizík Juraja Mesíka za to môžu počiatočné postoje mnohých vlád. "Každá kríza je živná pôda pre dezinformácie a tentoraz sa šírila veľmi úspešne preto, lebo spočiatku dezinformovali a neinformovali samotné vlády. Čiže ľudia nevedia komu vôbec možno veriť v tomto chaose," dodal.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy