Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Slovensko prežíva zo zásob plynu už šiesty deň
Zdielať na
Ekonomika

Slovensko prežíva zo zásob plynu už šiesty deň

Zdroj: TASR/Štefan Puškáš

Kedy dôjde k opätovnému spusteniu kohútikov je stále otázne

Tlak v potrubiach sa napriek tomu slovenským plynárňam darí udržiavať. Systém je podľa nich stabilný.

Plynulé zásobovanie zemným plynom pre domácnosti, nemocnice a školy je podľa SPP momentálne možné vďaka zdrojom uloženým v podzemných zásobníkoch a pomoci zahraničných akcionárov. SPP aj naďalej pracuje na hľadaní dodatočných zdrojov dodávok zemného plynu.

„S cieľom pomôcť slovenskému priemyslu sme pripravení okamžite po tom, ako bude zemný plyn z Ruska na kompresorovej stanici vo Veľkých Kapušanoch, znížiť odberový  stupeň číslo 8 na stupeň číslo 3, ktorý znamená, že priemyselní zákazníci sa budú môcť vrátiť k štandardnému výrobnému režimu. Plynárenská sieť na Slovensku je v dobrom stave a má dostatočný tlak na obnovenie dodávok zemného plynu,“ vyhlásil predseda predstavenstva SPP, Bernd Wagner.

Podľa plynární však bude však záležať na tom, ako rýchlo k nám nový plyn potečie, aký skutočný objem zemného plynu príde na hranice a aký bude tlak v sieti.

„Dodržiavanie regulačných opatrení a zodpovedné správanie odberateľov je naďalej kľúčové pre udržanie plynulých dodávok zemného plynu pre územie celého Slovenska,“ dodal špecialista externej komunikácie SPP, a. s., Ľubomír Tuchscher.

Opätovné spustenie dodávok zemného plynu včera ohrozil výrok ruského prezidenta Dimitrija Medvedeva (na snímke s ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom). Ten označil dohodu o monitorovaní toku plynu cez Ukrajinu, ktorú sprostredkovala Európska únia, za neplatnú.

TASR

Moskve prekáža deklarácia, ktorú pridala k dohode ukrajinská strana. Kým únia tvrdí, že deklarácia nemá vplyv na plnenie podmienok zmluvy, Rusko podľa ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova dostalo kópiu dohody, ktorá obsahuje zvláštnu podmienku, že dohoda je platná len spolu s deklaráciou. Predseda európskej komisie José Manuel Barroso a ukrajinská premiérka Julija Tymošenková sa vzápätí dohodli, že Ukrajina oddelí od zmluvy o obnovení dodávok plynu do Európy dodatky, s ktorými Rusko nesúhlasí.

Podľa hovorcu Európskej komisie sa pracuje na tom, aby v zmluve nebola žiadna zmienka o ukrajinskej deklarácii.

Zdielať na

Najčítanejšie správy