Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Európsky parlament zvoláva pre pandémiu mimoriadne zasadnutie. Mnoho europoslancov je ale v karanténe
Zdielať na

Európsky parlament zvoláva pre pandémiu mimoriadne zasadnutie. Mnoho europoslancov je ale v karanténe

BRUSEL / Európsky parlament zvoláva mimoriadne zasadnutie kvôli koronavírusu. A je otázne, či sa vôbec naň eurposlanci budú vedieť dostať. Mnohí sú totiž v karanténe a nemôžu opustiť krajinu. Po prvýkrát sa preto rieši hlasovanie a zasadnutie na diaľku. A práve v Bruseli sa má riešiť ekonomický balík pre záchranu európskych ekonomík. Ako to však bude na Slovensku sa zatiaľ nevie. Mení sa vláda a tak ľudia ešte stále nedostali komplexný zoznam podpory, ktorý by mal zachrániť slovenskú ekonomiku.

Jediné, o čom sa zatiaľ v rámci pomoci ekonomike hovorí, je pomoc z európskych fondov. Slovensko zatiaľ nehovorí nič zásadné.

"Už teraz je jasné, že keď situácia bude pokračovať dva, tri, štyri, päť týždňov, tak slovenská ekonomika to nerozchodí napriek rôznym pripravovaným opatreniam, fiškálnych stimulov, odkladu platenia daní, úverových splátok," tvrdí analytik Stanislav Pánis. 

Toto všetko je podľa odborníkov iba kozmetická pomoc. Slovensko nič zásadné zatiaľ neohlásilo. Hovorí sa iba o pomoci z Bruselu. 

“Problém Slovenska je, že máme tu také medzivládie a potrebujeme, aby tu tá vláda začala fungovať a reálne pracovať pre ľudí, myslím si, že by mala robiť oveľa oveľa viac a treba sa inšpirovať okolitými krajinami," poznamenal europoslanec Vladimír Bilčík. 

Brusel pripravuje balík 37 miliárd eur pre celú úniu. Pôjde o najväčšiu pomoc v histórii. Lenže kým to nastane, podľa odborníkov práve teraz chýbajú na Slovensku záruky najmä pre veľké spoločnosti.

“Pokiaľ si ekonomiku úplne rozbijeme, tak aj keď zvíťazíme v boji nad koronavírusom o dva, alebo tri mesiace, ekonomických škôd sa budeme spamätávať možno ešte dekádu," dodal Pánis. 

"Preto je mimoriadne dôležité, aby nastupujúca vláda urýchlene prijala opatrenia, ktoré pomôžu nielen ekonomike, ale pomôžu ju naštartovať zeleným spôsobom tak, aby pracovné miesta zostali zachované, aby vznikali nové pracovné miesta, a aby pomáhali ochrane planéty," pridal sa europoslanec Martin Hojsík. 

Podnikatelia na Slovensku potrebujú pomoc. Pozrite si reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy