Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Volkswagen sa chystá investovať 60 miliárd do elektromobility. Otázne je, či sa to dotkne aj Slovenska
Zdielať na

Volkswagen sa chystá investovať 60 miliárd do elektromobility. Otázne je, či sa to dotkne aj Slovenska

BRATISLAVA / Nemecký koncern Volkswagen sa chystá v najbližších piatich rokoch investovať 60 miliárd do elektromobility. Na konci roku 2024 chce mať v portfóliu 75 elektromobilov a 60 hybridov. Z tejto obrovskej investície sa budú tešiť najmä v domovskom Nemecku, ale tiež v USA. Či bude mať radosť aj bratislavský Volkswagen, ktorý je najväčším súkromným zamestnávateľom u nás, sa TV JOJ pýtala v Devínskej novej vsi. Automobilky na Slovensku totiž začínajú mať problémy.

Koncern oznámil, že v období 2020 až 2024, teda za štyri roky investuje do elektromobility a digitalizácie slušnú sumičku až 60 miliárd eur. Pre predstavu príjmy celého slovenska sú okolo 15 miliárd ročne. "Bez rýchleho prechodu na elektormobilitu, nemôžeme vyhrať boj s klimatickou zmenou," uviedol Lucia Kovarovič Makayová, hovorkyňa Volkswagen Slovakia. 

​Elektromobilita má pohltiť 40 percent všetkých kapitálových a rozvojových investícií. V minulých piatich šla na túto oblasť len tretina tejto sumy, teda 44 miliárd eur. Volkswagen má na svojom koncernovom twitteri dokonca takúto jednoduchú výstižnú grafiku, kde hovorí o tom, že 33 miliárd pôjde do elektromobility a 27 do hybridov a digitalizácie, či niečo kvapne z toho aj Slovensku stále žiaľ nie je jasné.

Časy, keď snáď neprebehol polrok, aby bratislavský závod neoznámil novú investíciu sú tak preč. Prepúšťajú sa ľudia a prázdnotou zíva už aj jedna hala, bývala lakovňa. Nemci si totiž elektromobilitu držia. Po prestavbe bývalej fabriky na čmudiace trabanty v Zwickau, príde na rad Hanover a neskôr Emden. Podobnou zmenou majú prejsť aj závody v USA a Číne. Len o Slovensku sa akosi koncern nezmieňuje. To, že sa niečo deje v automobilovom priemysle už nie sú len dohady, ale potvrdzujú to aj čísla našej rapídne klesajúcej ekonomiky. "Automobilky neťahali a skôr v treťom kvartáli uberali. Aj napriek tomu, že tu máme nové výrobné kapacity," informoval Ľubomír Koršnák, analytik Unicreditbank. 

Uniká nám nebezpečný vlak zvaný budúcnosť. Z investícií do elektromobility sa totiž netešia len v Nemecku. "Nové investície ktoré sa viažu na elektromobilitu smerujú do ostatných krajín," potvrdil Ľubomír Koršnák. Časy sú tak pre slovenský automobilový priemysel ešte zložitejšie ako krízové v roku 2009. Volkswagen v rámci toho už dlhší čas kritizuje, rovnako ako ostatní zamestnávatelia, či najnovšie aj banky našu vládu, že im v ťažkých časoch rozhodne nepomáha. Stabilnejšie ekonomické prostredie by asi pomohlo viac ako rýchla návšteva premiéra s ministrom hospodárstva v marci vo Volfsburgu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy