Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Smer chce zvýšiť bankové odvody
Zdielať na

Smer chce zvýšiť bankové odvody

BRATISLAVA / Banky na Slovensku by mali v budúcom roku platiť vyšší bankový odvod. Na utorkovej tlačovej besede to uviedol predseda Smeru-SD Robert Fico. Dôvodom podľa neho je zvyšovanie poplatkov bánk, a to aj napriek tomu, že bankový sektor eviduje ročne zisky v stovkách miliónov eur.

"Odhad na tento rok je čistý zisk okolo 700 mil. eur," skonštatoval Fico. Podľa súčasných podmienok je sadzba 0,2 % zo základu pre výpočet odvodu s tým, že sadzba mala byť zachovaná aj v budúcom roku a v roku 2021 už mal byť odvod zrušený. "My chceme sadzbu v budúcom roku zvýšiť na 0,4 %, a teda od roku 2021 sa odvod zruší," vysvetlil Fico.

Dôvodom vysokých ziskov bánk na Slovensku nie je podľa Fica to, že by poskytovali dobré úvery a v tejto oblasti podnikali. Naopak, sme podľa neho svedkami poklesu poskytovania úverov. Pod zisky bánk sa tak podpisuje podľa Fica nová poplatková politika bánk, pričom v tomto roku banky zvýšili poplatky od 20 % ale niekde aj o viac ako 200 %. A aj od novembra niektoré bankové domy avizovali zmenu svojich cenníkov. "Ak teda pripustíme, že miera ziskovosti bankového sektora je založená na poplatkoch, tak nám neostáva nič iné, než hovoriť o zvýšení bankového odvodu v nasledujúcom roku," povedal Fico.

Pri súčasne nastavených podmienkach bankového odvodu by do štátneho rozpočtu malo pribudnúť od bánk podľa Fica približne 130 mil. eur. V budúcom roku by to teda mal byť dvojnásobok. Minister financií Ladislav Kamenický by mal návrh na zmenu bankového odvodu predložiť na stredajšie rokovanie vlády SR. "Ak tak neurobí, tak to urobíme formou klasického poslaneckého zákona, parlament začína 26. novembra," skonštatoval Fico.

Osobitný odvod platia banky na Slovensku od roku 2012. Až do roku 2015 bola sadzba osobitného odvodu vo výške 0,4 % a od roku 2015 sa znížila na úroveň 0,2 % zo základu pre výpočet odvodu. V roku 2016 bola prijatá novela zákona o osobitnom odvode vybraných finančných inštitúcií. Tá ponechala sadzbu osobitného odvodu bánk na kalendárne roky 2017 až 2020 na pôvodnej úrovni koeficientu 0,2 % zo základu pre výpočet odvodu. Od roku 2021 už pritom novela zákona počíta s nulovou sadzbou odvodu.

SNS je spokojná

Slovenská národná strana víta vyhlásenie predsedu SMER-SD Roberta Fica o zvýšení bankového odvodu o 0,4%. Tak, ako uviedol Robert Fico na tlačovej konferencii, ide o iniciatívu z dielne SNS a predsedu národniarov Andreja Danka. Ten na nedávnom stretnutí s koaličným partnerom navrhoval zvýšenie až na 0,5%.

"Robert Fico dnes avizoval, že zdvihne bankový odvod vzhľadom na ziskovosť bankového sektoru na 0,4%. Napriek uvedenému, že sa mi nepodarilo presvedčiť Roberta Fica o väčšom navýšení bankového odvodu, v plnej miere podporíme tieto návrhy. Zároveň očakávame, že aj Vláda SR navrhne zvýšenie tohto osobitného odvodu na najbližšom rokovaní,“ uviedol predseda národniarov. V prípade, že by sa to tak nedialo, Slovenská národná strana pristúpi k navýšeniu tohto osobitného odvodu, ale na pôvodnej schéme, ako ju navrhoval predseda SNS Andrej Danko.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy